Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Kampanja za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore uveliko je u toku, a osim Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije nijedna parlamentarna stranka koja je najavila učešće na izborima na svom sajtu nije objavila spisak donacija u ovoj godini. U poslednjih pet meseci SPS je od donacija fizičkih lica prikupio čak 32,1 milion dinara ili oko 272.000 evra.

Po Zakonu o finansiranju poličkih aktivnosti, političke stranke su u obavezi da donacije koje na godišnjem nivou prelaze vrednost prosečne zarade objave na svom sajtu. Takve podatke redovno objavljuju socijalisti, koji su na svojoj internet stranici otkrili da su od početka godine do 20. maja za redovan rad prikupili 32,1 milion dinara.

Toliki iznos donirala su ukupno 84 fizička lica, među kojima su i funkcioneri stranke poput Zorana Anđelkovića, koji je uplatio 600.000 dinara. Visina priloga koji su uplaćeni socijalistima kreće se od 50.000 pa do čak 900.000 dinara po donatoru.

Na sajtu SPS nema podataka o donacijama koji su namenski uplaćivane za predstojeće parlamentarne izbore, ni od pravnih ni od fizičkih lica, dok je ta partija za izbore na lokalu do sada prikupila 631.500 dinara.

Od direktora stranke Đorđa Čabarkape nismo dobili odgovor da li će novac za redovan rad SPS koristiti za pokrivanje troškova kampanje, kao i koliko će ukupno potrošiti za izborni politički marketing.

Od ostalih političkih stranaka, koji su deo skupštinske većine, podatke o prilozima objavila je Jedinstvena Srbija, koja je tokom ovde godine prikupila oko 520.000 dinara, i SDPS Rasima Ljajića kojoj je poslanik Ivan Bauer u dva navrata uplatio ukupno 8.000 dinara.

Sa druge strane, na internet stranici Srpske napredne stranke nema nijednog podatka o donacijama u ovoj godini. Toj partiji je, inače, prethodnih godina i za redovan rad i za izbore novac uplaćivalo na hiljade donatora i to uglavnom u istom iznosu od 40.000 dinara. Ipak, donirani su i značajno veći iznosi, pa je tako prošle godine SNS na svom sajtu objavio podatak o prilogu vrednom pola miliona dinara.

Koliko će stranke dobiti iz budžeta?

Svi učesnici izbora imaće pravo da uzmu novac i iz budžeta za pokrivanje izborne kampanje. Kako je ranije saopštila organizacija Transparentnost Srbija, sve izborne liste na parlamentarnim izborima, koje podnesu jemstvo i dobiju više od jedan odsto glasova dobiće između 60 i 70 hiljada evra iz budžeta Srbije.

Tačan iznos zavisiće od broja proglašenih listi, a ukoliko ih bude 20, kao na prethodnim izborima, pet dana pred izbore će im biti uplaćeno po 7,9 miliona dinara. Oni koji pređu cenzus dobiće oko 21.500 evra po poslaničkom mandatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar