Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od uvođenja mera zabrane izlaska za starije od 65 godina, ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ne ide na sednice Vlade i ministarski posao obavlja od kuće. Ipak, kao neuropsihijatar koji ima aktivnu lekarsku licencu ide na sastanke Vladinog kriznog štaba. Dejanovićeva za Nova.rs priča kako organizuje posao od kuće, ali i šta da rade građani kada ih zbog koronavirusa uhvati panika ili imaju problem sa nesanicom.

Slavica Đukić Dejanović jedan je od dva ministra u Vladi Srbije starija od 65 godina koji su prinuđeni da zbog vanrednog stanja i usvojenih mera ne izlaze iz svojih domova. Ona za naš portal navodi da zahvaljujući IT komunikaciji sa svojim saradnicima funkcioniše kao da je na poslu.

„U ovom trenutku radimo razna istraživanja – kao na primer, koliko je poslodavaca dalo pozitivan odgovor majkama dece mlađim od 12 godina da rade od kuće, pratimo kako se ponašaju različite starosne kategorije stanovništva u periodu vanrednog stanja i još neka online istraživanja. Radimo sve ono što bi inače radili da smo u zgradi Vlade“, kaže Dejanovićeva.

„Sin mi je u izolaciji“

Slavica Đukić Dejanović kaže da njen sin sa porodicom živi u Portugalu i da se odnedavno nalazi u izolaciji.

„On je ginekolog i pregledao je ženu, za koju se ispostavilo da je pozitivna na koronu“, navodi Dejanovićeva za Nova.rs.

Ona navodi da se kao lekar koji ima aktivnu licencu odazvala pozivu premijerke da pomogne u borbi protiv koronavirusa, pa tako ide i na sastanke kriznog štaba.

„Sve drugo radim od kuće. Ustajem rano ujutro, poslove završavam oko tri – četiri sata popodne, a ostatak vremena ispunjavam čitanjem knjiga i gledanjem filmova“, dodaje ona.

Dejanovićeva kaže da bi građani koji su zbog epidemije zatvoreni u svojim kućama trebalo da ispune svoje vreme različitim sadržajima, kao i da bi morali da štede svoj ogranizam.

„Veliki broj mojih prijatelja i pacijenata mi se javlja i žali se na nesanicu i pitaju me kako da savladaju blagu paniku. Ja ih savetujem da ne leže previše i ne spavaju u vreme kada nisu spavali, da ne piju kafu i koka-kolu. Treba da odlaze u postelju u vreme u koje su to ranije činili. To važi, naravno, i za ostale građane“, kaže Dejanovićeva.

Na pitanje na koji način mogu da savladaju panika, ona ističe da panika iziskuje poseban način disanja.

„Kad vas uhvati panika, neophodno je duboko disanje, 14 puta u minuti“, savetuje Dejanovićeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram