Foto: Donatella Loi / Alamy / Alamy / Profimedia

SHARE Fondacija je pomoću alata Cookiebot analizirala dvanaest sajtova političkih stranaka u Srbiji kako bi proverila koji podaci posetilaca se prikupljaju putem takozvanih kolačića (cookies). Istraživanje pokazuje da ovi sajtovi prikupljaju veliki broj različitih podataka kao što su podaci o lokaciji, vremenu i dužini posete, vrsti pretraživača i mnoge druge.

Analiza pokazuje da najviše kolačića postoji na sajtu Socijalističke partije Srbije (33), na drugom mestu je sajt Srpske napredne stranke (31), a na trećem sajt Stranke slobode i pravde (30), dok se najmanje kolačića nalazi na sajtu Demokratske stranke (7).

Kako navodi SHARE kao najčešći provajder kolačića javlja se Jutjub, a tu su Tviter, Gugl i Fejsbuk. Što se tiče vrste kolačića koji prikupljaju podatke, dominiraju kolačići za marketing, na drugom mestu su kolačići koji prikupljaju statističke podatke sajta, kao i kolačići neophodni za funkcionisanje sajta.

SHARE Fondacija je pored statističkih podataka analizirala i šta tačno rade kolačića na sajtovima stranaka kako bi utvrdili njihovu svrhu.

Analiza opisa svakog pojedinačnog kolačića pokazala je da najveći broj njih čuva korisničke preferencije u vezi sa Jutjub videima ugrađenim na sajt, da jedan deo prikuplja statističke podatke o tome kako korisnik koristi sajt, dok postoje i oni kolačići koje koristi Fejsbuk u reklamne svrhe. Na spisku se nalaze i kolačići koji šalju podatke Gugl analitici o uređaju i ponašanju korisnika ili oni koji omogućavaju praćenje mobilnih uređaja na osnovu lokacije.

Ubedljivo najveći broj podataka koji se prikupi putem kolačića na ovim sajtovima šalje se u Sjedinjene Američke Države, a kao krajnja destinacija podataka pojavljuju se i Nemačka, Holandija, Srbija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska.

SHARE Fondacija je najavila da će u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel nastaviti monitoring predizborne kampanje na internetu koji obuhvata praćenje predizbornog oglašavanja Fejsbuk stranica političkih stranaka i njihovih lidera, dok će se na Tviteru analizirati trendovi i teme koje dominiraju u političkoj komunikaciji. Još jedan segment praćenja predizborne kampanje koja će se odvijati na internetu biće analiza sajtova reprezentativnih nacionalnih onlajn medija i sadržaja koji oni objavljuju do dana izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare