U bojkot za Srbiju Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bojkot izbora tema je oko koje se unutar opozicije "lome koplja" još od prvog puta kad je ona predložena u javnosti. Iako su pojedini predstavnici opozicije od starta istakli da ne žele da učestvuju u bojkotu, nekoliko stranaka i pojedinaca, koji su prethodno zagovarali ovu ideju, je ipak odlučilo da okuša sreću u predstojećoj izbornoj trci.

Stabilnost bojkot kampanje u Savezu za Srbiju poljuljala je ideja Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca, da se taj grad „mora odbraniti“ od Sandokana. Ubrzo nakon konvencije u Kombank dvorani, gde je bojkot opozicija potpisala i „Deklaraciju o bojkotu“, Zelenović je objavio da će njegova stranka Zajedno za Srbiju, ipak učestvovati na lokalnim izborima u Šapcu, ali da će parlamentarne izbore bojkotovati.

Još jedan učesnik pomenute konvencije opozicije, na kojoj su se svečano zakleli na bojkot, gradonačelnik Paraćina i bivši potpredsednik Demokratske stranke Saša Paunović, takođe je promenio odluku o neizlasku na izbore, odlučivši da od svojih sugrađana zatraži novi mandat. Zbog odluke da učestvuje na lokalnim izborima u Paraćinu, Paunović je morao da napusti DS.

„Izvini, Aleksandre Vučiću, što te vraćamo u period života iz kog vučeš najdublje komplekse, ali ponovo ćeš morati da se igraš sam, bez nas u ulozi statista u teatru apsurda u koji pokušavaš da smestiš naše živote”, puručio je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, 1. feburara u Kombank dvorani na konvenciji bojkot opozicije.

Ipak, tri meseca kasnije, nakon što je Srbiju zadesila epidemija zbog koje je uvedeno vanredno stanje, PSG je promenio odluku i napustio bojkot ideju.

„Ući ćemo u taj svinjac, ali ćemo ući da se borimo za dostojanstvo svima kojima je ono oduzeto”, istakao je Trifunović, koji je nekoliko puta nakon toga isticao da je ideja bojkota „prazna“ i da ne znači ništa, te da su mu pojedini lideri, koji su ostali na liniji bojkota, govorili da je besmislen.

“Odmah sam pozvao dva čoveka sa kojima mogu da razgovaram. To su Boris Tadić i Dragan Đilas. Objasnio sam im da se kod mene u PSG ozbiljno ‘kuva’ zaokret ka izlasku na izbore i da ja više nemam kontraargument za to. Tadić je rekao da će odmah sa nama, ako nas dvojica izlazimo na izbore, a Đilas je rekao da ‘kapira’ da je bojkot besmislen, ali da sada nema kud”, rekao je Trifunović.

Da li zbog odluke Trifunovića ili nečeg drugog, Tadić je zaista krenuo veoma brzo za PSG-om, nakon njihove objave da će učestvovati na izborima. Ipak, njegova Socijaldemokratska stranka se neće takmičiti za ulazak u Skupštinu Srbije, jer i dalje smatraju da je ta borba neravnopravna, već će svoje resurse uložiti u osvajanje vlasti na Vračaru, zajedno sa pomentim Pokretom slobodnih građana i Novom strankom.

Među onima koji su se teško mirili sa odlukom svoje stranke da ne učestvuje na izborima su i niške demokrate. Tako su, prema saznanjima našeg portala, članovi niškog odbora Demokratske stranke odlučili da izađu na predstojeće izbore u okviru grupe građana „Niš, moj grad“. Zbog toga je Izvršni odbor DS-a doneo odluku da, po drugi put, raspusti Gradski odbor u Nišu.

Dva dana kasnije, ideju bojkota napustilo je još dvoje članova DS iz Niša, Milan Radulović, predsednik Opštinskog odbora Pantelej, i Jelena Barton, članica Opštinskog odbora Palilula, koji su odlučili da na predstojećim izborima okušaju kroz učešće na listi Pokreta slobodnih građana.

Interesantno je da su njihovi odbori ranije raspušteni odlukom vrha stranke, baš zbog neslaganja sa idejom bojkota, ali je kasnije tu odluku poništila Statutarna komisija DS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare