Foto: N1

Sednica Skupštine AP Vojvodine biće održana u četvrtak, 7. maja, u 10.00 časova, a na dnevnom redu naći će se rebalans budžeta AP Vojvodine za 2020. godinu, saopštio je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada utvrdila je Predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine kojim se predviđa ukupan iznos budžeta u visini od 73,6 milijardi dinara, što je za 4,2 milijarde manje u odnosu na aktuelni budžet.

Najveće smanjenje predloženo je iz ustupljenih poreskih prihoda, i to u iznosu od 3,5 milijardi dinara. Predviđeno je da se ovaj novac prelije kao olakšica ili odlaganje plaćanja obaveza privrednim i drugim subjektima koji u ovom periodu trpe štetne posledice krize, saopšteno je nakon sednice vlade.

Kada je reč o rashodima, ukupan rashod za mere pronatalitetne politike umanjen je za 288 miliona dinara. Materinski dodatak ostaje 15.000 dinara, a smanjen je ukupan iznos namenjen poboljšanju uslova stanovanja za porodice sa troje i četvoro dece – sa 300 miliona na 100 miliona dinara.

Najveće umanjenje odnosi se na oblast poljoprivrede jer su rebalansom budžata smanjenje sredstava za subvencije u ovoj oblasti za 584,28 miliona dinara.

Kada je reč o kapitalnim rashodima, Uprava za kapitalna ulaganja APV je smanjila ovogodišnja ulaganja ili potpuno odustala od nekih projekata čiji ukupan iznos je 2,07 milijardi dinara.

Osim o budžetu, poslanici će razmotriti i izmene Odluke o zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta, Odluke o sprovođenju poljoprivredne politike i korišćenju poljoprivrednog zemljišta i Odluke o godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za šume.

Izmena programa Pokrajinskog fonda za šume podrazumeva umanjenje rashoda za oko 65 miliona dinara.

Kako su ukazali iz Mreže „Pošumimo Vojvodinu“, koja ima 23 članice, rashodi će biti umanjeni sa 200,5 miliona dinara na 135,3 miliona. Od toga je 72,8 miliona planirano za nove aktivnosti u ovoj godini i 62,5 miliona za ugovorene obaveze prenete iz prethodnih godina.

Od novih aktivnosti, 65,8 miliona dinara, ili više od 90 odsto, planira se za izgradnju šumskih puteva. Sa prenetim obavezama, za ovu stavku planira se čak 117,5 miliona, dok za pošumljavanje samo tri miliona dinara, upozorili su iz Mreže „Pošumimo Vojvodinu“.

Prema njihovoj oceni, time će praktično biti obrisane sve aktivnosti vezane za pošumljavanje, a Fond „postati servis za dalju seču postojećih šuma, što obesmišljava njegovo postojanje“.

Poslanici će raspravljati i o izmenu Odluke o korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za vode, odnosno Odluke o korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za lovstvo AP Vojvodine.

Davanje izjava za medije pre početka sednice predvidjeno je u Klubu poslanika, uz poštovanje preporučenih mera zaštite usled situacije nastale epidemijom virusa COVID-19.

Snimateljima i fotoreporterima biće omogućen ulazak u salu na početku sednice, a novinarima će biti omogućeno onlajn praćenje sednice i putem direktnog prenosa na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar