Muamer Zukorlic i Sulejman Ugljanin
Foto:Ivan Dinić/Nova S/E-Stock/Neniška

Sandžačka javnost u poslednjih nekoliko dana pomno prati političku scenu u iščekivanju nekih novih koalicionih rešenja i dogovora. Na predlog Ugljaninove Stranke demokratske akcije Sandžaka, visoke delegacije ove stranke i Stranke pravde i pomirenja koji predvodi bivši miftija Muamer Zukorlić u utorak su održale sastanak u sedištu Zukorlićeve stranke u Novom Pazaru. Tema ovog susreta bila je moguća saradnjakoju je iniciralo Bošnjačko nacionalno vijeće, uključujući i predlog sporazuma o zajedničkom delovanju bošnjačkih stranaka u Sandžaku, koga je predložila SDA Sandžaka.

Predstavnici SPP-a su tokom sastanka predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom delovanju a neki od njih su i Rešavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka kao i ključna stavka obnova jedinstva Islamske zajednice i beskoompromisna borba protiv korupcije i kriminala. Kao mehanizmi za ispunjenje ovih stvari na sastanku su govorili o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srbije, podeli odgovornosti u delovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća i formiranja posebnog tela za rešavanje statusa Sandžaka. Stranka Pravde i Pomirenja ovih dana očekuje hitan odgovor Ugljaninove SDA, kako bi eventualno nastavili razgovore o daljem delovanju ove dve partije.

Sastanak SPP i SDA / Foto: SPP / Facebook

„Za stranku Muamera Zukorlića jedinstvo islamske zajednice je imeprativ i za njih je rušitelj jedinstva islamske zajednice Sulejaman Ugljanin, kao tvorac „paravjerske islamske zajednice“. Takođe, SDA Sandžaka šalje poruku svom višegodišnjem koalicionom partneru SDP-u da oni nemaju nikakav problem da razgovaraju sa strankom Muamera Zukorlića, bez obzira na njihov vrlo jasan stav prema politici muftije Zukorlića“, dodao je Kladničanin.

Fahrudin Kladničanin / Foto: Irfan Ličina

On smatra da su za SDA Sandžaka opštine Tutin i Sjenica bastion njihove podrške i oni iznalaze sve moguće načine da sačuvaju i održe vlast i naredne četiri godine i da, posle dve decenije, SDA Sandžaka ne može samostalno da formira vlast u Tutinu.

Predsednik Stranke Demokratske Akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin je danas na konferenciji za novinare govorio između ostalog i o razgovorima koje su ovih dana predstavnici njegove stranke vodili sa rukovodstvom Zukorlićeve SPP, on je na pitanje novinara, da li će SDA Sandžaka prihvatiti mehanizme i principe koje su izneli tokom sastanka predstavnika ove dve stranke rekao:

„Ja ne znam šta su oni u javnosti iznosli, ja samo znam da oni nisu odgovorili na ono što smo mi naveli kao sporazum, naši predstavnici jesu razgovarali sa njima, bilo je priče o svemu i svačemu, ali oni ni nakon tog razgovora nama nisu dali nijedno slovo pisano. Prema tome oni očigledno unose zabunu, onog dana kada budu dostavili u pisanoj formi svoj odgovor mi ćemo o tome odlučiti na najvećim organima stranke. Mi smo postavili devet sandžačkih ciljeva i svaka stranka koja njih prihvati može sa nama da sarađuje, prvenstveno se to odnosi na Bošnjačke stranke ali i na druge, jer to su sandžački principi i tiču se svih građana Sandžaka“, rekao je Ugljanin.

Stranke podelile građane

Pristalice Sulejmana Ugljanina
Pristalice Sulejmana Ugljanina / Foto: Irfan Ličina

U poslednjih 15 godina, politička situacija unutar Sandžaka bila je veoma nestabilna. Stranka Demokratske Akcije Sandžaka čiji je predsednik i osnivač dr Sulejman Ugljanin imala je primat unutar biračkog tela kod Bošnjaka u Sandžaku. Ali vremenom dolazi do velokog rasparčavanja stranke i jačanja Sandžačke Demokratske Partije čiji je osnivač Ministar Rasim Ljajić.

Pristalice Ljajićeve SDP i Ugljaninove SDA, podelile su porodice u Sandžaku, izbori u sandžačkim gradovima su uvek prethodili brojim incidentima koje su izazivale pristalice ove dve najjače političke opcije, mržnja unutar bošnjačkog biračkog tela dovela je do situacije da je 10.09.2006 ispred biračkog mesta ubijen Ruždija Durević kandidat za odbornika Ugljaninove SDA Sandžaka.

Nakon izbora 2006 godine, SDP Rasima Ljajića kreće u ozbiljnu kampanju, dobija naklonost tadašnjeg režima u Srbiji kao i naklonost Islamske zajednice u Sandžaku koju je tada predvodio muftija sandžački Muamer Zukorlić koja će se kasnije ispostaviti kao ključna podrška za svrgnuće sa vlasti u Novom Pazaru liste Sulejmana Ugljanina.

Već 2007. godine u Novom Pazaru dolazi do još jedne podele bošnjačkog biračkog tela, efendije koje su nezadovoljne politikom tadašnjeg muftije Zukorlića vraćaju instituciju Rijaseta Islamske Zajednice Srbije sa centrom u Beogradu i na taj način produbljuju odnose građana i vernika u Novom Pazaru ali i celom Sandžaku i zemlji jer ta zajednica dobija ogromnu podršku pristalica Sulejmana Ugljanina i to stvara još veći jaz i netrpljivost jer dolazi do delienja vernika, džamija i ostalih institucija koje deluju u islamskim zajednicama.

Muftija Zukorlić nakon dolaska na vlasti i ogromnog jačanja stranke Rasima Ljajića, osniva svoju političku opciju, Bošnjačku Demokratsku Zajednicu čije biračko telo u početku uglavnom čine vernici i aktivisti Islamske zajednice, ali se njenim osnivanjem pravi još veći razdor bošnjačkog naroda i stvara stranačka netrpeljivost. Posle raznih pokušaja Ugljaninove SDA i Ljajićeve SDP da u Sandžaku naprave koalicina partnerstva, do konačnog dogovora dolazi se tek 2016 godine potpisivanjem deklaracije o strateškom partnerstvu.

U godini pred poslednje izbore održane u junu ove godine, dolazi do raznih nesuglasica između SDA Sandžaka i SDP Rasima Ljajića, od nesuglasica vezanih za promenu imena na teritoriji grada Novog Pazara pa sve do smene pomoćnika Gradonačelnika Novog Pazara Emira Ašćerića, koji je smenjen nakon posete Predsednika Republike Aleksandra Vučića Novom Pazaru za vreme prvog talasa koronavirusa, zbog fejsbuk statusa koji je tom prilikom objavio i posetu Predsednika okarakterisao kao poltičku kampanju.