Foto: TANJUG/ ANDIJA VUKELIC

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić izjavio je danas da je zadovoljan rezultatima svoje stranke i na parlamentarnim i na lokalnim izborima i ocenio da je kampanja SPAS-a doprla i do građana u unutrašnjosti zemlje, jer, u suprotnom, kaže, Beograd ne bi bio dovoljan za uspeh, zbog male izlaznosti.

Za Novi Beograd još ne zna definitivne rezultate, ali kaže da je SPAS u Nišu ostvario više od pet odsto glasova, u Kraljevu blizu pet odsto, dok su u Novom Sadu ušli u gradski parlament.

„Da naša kampanja nije uspela da uđe u dobar deo Srbije, ne bi nam bio dovoljan Beograd, zbog male izlaznosti i to je pokazatelj da naša politika ima potencijal“, rekao je Šapić za Tanjug.

Ističe da je „glasačka baza“ SPAS-a, odnosno građani Beograda, pre svega Novog Beograda, ovoga puta „potpuno zakazala sa izlaznošću“, a kao razlog za to vidi poziv pojedinih opozicionih stranaka na bojkot, kišu i izveštaje o ponovnom porastu broja zaraženih virusom korona.

„Sve te okolnosti meni nisu išle u korist“, dodaje Šapić.

Izneo je podatak i da je 2016. godine na parlamentarnim izborima glasalo 110.000 Novobeograđana, a da je na ovim izborima izašlo manje od 70.000 birača sa te opštine.

„Po nekim procenama, da je izlaznost u Beogradu bila približno jednaka izlaznosti u Srbiji, mi bismo imali sigurno za dva odsto više, SPS bi imao jedan i po ili dva odsto manje i mislim da bi još najmanje dve stranke ušle u parlament“, kaže Šapić.

Upitan kako su prošli na izborima na Novom Beogradu, Šapić kaže da se glasovi još broje i da će, u sportskom žargonu, između SPAS-a i SNS-a to biti „foto-finiš“.

„Voleo bih da Novi Beograd završimo za jedan glas više, jer bi to bila potvrda mog desetogodišnjeg rada u ovim okolnostima“, rekao je Šapić.

Govoreći o rezultatima SPAS-a u beogradskim opštinama, Šapić navodi da su u proseku osvojili 10 odsto glasova, u pojedinim opštinama osvojili su oko osam i devet odsto, na Savskom vencu 20 odsto, dok na Novom Beogradu očekuju da će biti oko 42/43 odsto.

Ponovio je da je u okolnostima kada je „SNS kao tajfun počistio sve“, on zadovoljan rezultatima, uzimajući u obzir činjenicu da su mlada stranka osnovana pre oko godinu i po dana.

Uspeh pripisuje tome što su tokom kampanje doprli do građana u unutrašnjosti zemlje, inače bi, kaže, SPAS bi prošao kao i Dosta je bilo, PSG, Metla…

Na pitanje da li će, ukoliko mu predsednik SNS-a ponudi ministarsko mesto, prihvatiti tu funkciju, Šapić je odgovorio da je otvoren za razgovor sa svima, ali da SNS ima apsolutnu većinu i da im ne treba niko za formiranje vlade. Kako kaže, SNS je ta koja odlučuje o svemu i ukoliko budu želeli da razgovaraju -vrata SPAS-a biće im otvorena, kao i svim drugim strankama.

Šapić ističe da je najvažnije pitanje da li se može postići dogovor sa SNS-om oko ključnih strateških i političkih ciljeva, dodajući da ako tu bude dogovora može se razgovarati i o eventualnom ulasku u vladu.

Dodaje da se, s obzirom na to da prvi put ulazi u parlament, neće ponašati „poltički arogantno“ i postavljati uslove ili hipotetčki komentarisati „šta bi bilo – kad bi bilo“.

„To bi od mene činilo političkog klovna, a to nikada nisam bio, niti ću biti“, podvukao je Šapić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar