Foto:Shutterstock

Prvi put otkad smo ušli u pregovore o pristupanju EU, za šest meseci predsedavanja jedne države članice, Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje. Za sagovornike portala Nova.rs, ovakva odluka Brisela bila je sasvim očekivana, imajući u vidu nesprovođenje reformi, uslove u kojima su održani izbori, odnos Beograda prema Briselu u vreme vanrednog stanja, zastoj pregovora sa Prištinom… Ovog puta za otvaranje novih poglavlja Srbija je među članicama EU imala ozbiljnu opoziciju.

Ambasadori 27 zemalja članica nedavno nisu postigli konsenzus o otvaranju poglavlja 2 u pregovorima sa Srbijom, a zemlje članice su zatražile da se o nastavku otvaranja pristupnih poglavlja razgovara odmah nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku koji je najavljen za jesen.

Nezvanično se može čuti da je protiv novog napretka Srbije ka EU bilo značajno više članica nego ranije, a prema nekim informacijama tome su se, između ostalih, protivile Bugarska, Nemačka, Holandija…

Diplomata Srećko Đukić za Nova.rs navodi da je najmanje šest država bilo protiv da se otvori novo poglavlje sa Srbijom i smatra da će, ukoliko se nešto ne promeni, biti sve više zemalja koje će tome da se protive.

„Imali smo veliki vremenski bonus. Međutim, zbog našeg odnosa prema EU i Briselu bićemo sve više pod lupom i sve ćemo teže otvarati poglavlja. Odluka da ovog puta ne bude otvoreno nijedno za mene je sasvim očekivana, jer su procesi evropskih integracija u Srbiji odavno stali. Ovo je moralo ranije da se dogodi, jer režim u Srbiji mora da shvati da ne može da radi šta hoće i da mora istinski da se posveti reformama koje će doprineti približavanju i ulasku u EU“, kaže Đukić.

Srećko Đukić
Foto: N1

On ističe da to podrazumeva istinsku posvećenost Srbije članstvu u EU i dodaje da nama niko ne smeta da, bez obzira na problem Kosova, radimo na ostalim poglavljima.

„Mogli smo sva da otvorimo i zatvorimo i to nam ne bi otežalo rešavanje problema Kosova, naprotiv. Imao sam priliku da budem diplomata u zemljama koje su ulazile u EU i znam koliko su bile posvećene i koliko sve ostavljale po strani zbog EU“, navodi Đukić i podseća da je 2012, kada je SNS došao na vlast, Aleksandar Vučić rekao da će 2018. pripremiti Srbiju za članstvo u EU, a to znači otvoriti i zatvoriti sva poglavlja, a mi smo tek otvorili polovinu.

Međak: Razlozi za neotvaranje poglavlja akumulacija svega

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta, kaže da se prolongiranje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom očekivalo, s obzirom na izveštaj EK od prošle godine i „non pejpr“ koji nam je upućen u maju…

„Naš odnos sa Briselom za vreme kovid krize ozbiljno je shvaćen. Neotvaranja poglavlja je akumulacija svega – izbori, kašnjenje sa reformama, Kosovo… Rešavanje kosovskog problema jeste bitno, ali nije jedini uslov. Poglavlja 23 i 24 imaju jednak značaj i mogu isto tako da zaustave pregovore“, ističe Međak.

Vladimir Međak / FOTO: Medija centar

Nekoliko dana pre nego što je objavljeno da sigurno pre jeseni nećemo otvoriti nijedno poglavlje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije „izrazio uverenje“ da će se do 2024. godine, na kraju mandata nove vlade, završiti pristupni pregovori Srbije i EU i naveo da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

Međak, međutim, navodi da mu to ne deluje realno, jer imamo efektivnih 27 meseci da završimo kompletan posao, a srbija je od 35 pristupnih poglavlja do sada otvorila 18, dva i privremeno zatvorila.

„To bi značilo da u decembru 2023. mora da se zatvori poslednje poglavlje. Da bi zatvorila poslednje poglavlje, Evropska komisija u septembru 2023. mora biti u poziciji da izvesti države članice da je država završila sve oko pregovora, da bi EK pripremila finalni izveštaj o ispunjenosti kriterijuma za članstvo. Budući da su 2022. predsednički izbori i da ćemo tu izgubiti šest meseci, imamo efektivnih 27 meseci da završimo posao. To nije realno“, objašnjava potpredsednik Evropskog pokreta i dodaje da Srbija već devet meseci nema šefa pregovaračkog tima, a pitanje je da li ima i pregovarački tim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare