Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Američka državna agencija za razvojne programe „Korporacija milenijumskog izazova“ (Millennium Challenge Corporation –MCC) saopštila je danas da će obustaviti svoje programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok se ne reši pitanje taksi.

Agencija je potvrdila da je 11. marta suspendovala program pomoći Kosovu od oko pedeset miliona dolara, zbog nespremnosti kosovske vlade da ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Stav SAD u pogledu kosovske takse na robu iz Srbije je jasan. Ukidanje ovih taksi poboljšaće ekonomiju Kosova i pomoći će smanjenju siromaštva kroz ekonomski rast. Dok se pitanje kosovske takse ne reši, MCC će obustaviti svoje programe na Kosovu“, navodi se u saopštenju agencije.

Odluku da nastave sa programima MCC za Kosovo zavisiće od daljih koraka koje bide preduzimala kosovska vlada.

„Korporacije milenijumskog izazova se nada da će Vlada Kosova brzo rešiti ovo pitanje taksi kako bi nastavili sa svojim programima. Nakon što donesu odluku, MCC će nastaviti sa radom u skladu sa potrebama“ zaključuje se u saopštenju ove korporacije.

Da se takse moraju ukinuti upozorio je nedavno specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

„To je osnovno“, poručio je tada Grenel.

SAD od Aljbina Kurtija traže bezuslovno i momentalno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je krajem 2018. uveo tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Kurti, koji je u međuvremenu doneo odluku da takse ukine postepeno i uslovljeno, odnosno, recipročno, za sada ne ispunjava ovaj zahtev.

Prethodnih dana bilo je više upozorenja u javnosti o prvim sankcijama SAD prema Kosovu, a obustava 50 miliona dolara iz ovog fonda američke vlade, je, kako su mediji u Prištini javljali, bila prva mera. Potom se oglasio i senator Dejvid Perđu sa upozorenjem da bi trebalo da se preispita i prisustvo američkih trupa takođe, ukoliko takse ostaju.

Prištinski mediji objavili su ranije da će SAD obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram