Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Hapšenje novinarke Ane Lalić osudile su brojne međunarodne ogranizacije i novinarska udruženja, kao i više srpskih medija, među kojima su magazin Nedeljnik, Vreme i Blic.

Dušan Telesković, urednik u Nedeljniku, u svom tekstu podsetio je na staro pravilo koje glasi – istina je prva žrtva svakog rata. U Srbiji, kako navodi, istina nije stradala. Uhapšena je, nakon što je izašla na videlo.

„I taj trenutak se desio sinoć kada je policija zakucala na vrata novinarke portala Nova.rs Ane Lalić nakon što je objavila tekst o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Navodi iz njenog teksta dobili su potvrdu na najgori mogući način: novinarka je uhapšena i zadržana u pritvoru cele noći. Represivna reakcija vlasti je samo potvrdila da je stanje u KCV onakvo kakvim su ga opisali sagovornici uhapšene novinarke. Jer, da su kojim slučajem neistiniti, sve bi se rešilo jednim lakim demantijem. Međutim…“, piše u tekstu Nedeljnika.

U tekstu se navodi da nema nikakve sumnje da su lekari i osoblje KC Vojvodine heroji, zajedno sa svim ostalim medicinskim radnicima u Srbiji koji se bore sa koronavirusom.

„Ali, to što se oni bore natčovečanskim naporima, u užasnim uslovima kakve je opisala Ana Lalić, ne čini lekare i sestre “negativcima”. Naprotiv, čini ih još većim herojima. A vlast je sve to želela da spinuje kao ‘napad novinara na lekare’. Hapšenje novinarke je zapravo represivna poruka profesionalnim novinarima u Srbiji. Ako hoćete da se bavite svojim poslom, čekaju vas lisice“, piše Nedeljnik.

U tekstu se podseća da je nakon ubistva Đinđića i proglašavanja vanrednog stanja doneta Uredba, koja je značajno ograničavala rad medijima i propisivala da se mogu prenositi samo zvanične informacije Vlade, kao i da je ta uredba je kasnije proglašena neustavnom.

Vreme: Nadali smo se da je predsednik zaboravio…

I nedeljenik Vreme u komentaru Jovane Gligorijević podseća na hapšenje Ane Lalić i njenog teksta koji je prepun informacija i svedočenja zdravstvenih radnika iz KC Vojvodina. Međutim, ima, kako navodi Gligorijević, samo jedna kvaka – svi su anonimni.

„Nisu oni anonimni jer je Ana Lalić neprofesionalna, nego zato što je Vlada Srbije zabranila svima osim onima koje premijerka Ana Brnabić ovlasti za to, da dele informacije o epidemiju Covid-19. Koleginica Lalić je pokušala da se dovije, zaobiđe zabranu, ‘hakuje sistem’ i uradi svoj posao – da informiše javnost. Priznajem da mi je palo na pamet nešto slično. Naivno sam mislila da nas zakoni štite ako u svoje tekstove stavimo ono čuveno ‘nezvanično’. Ali ne“, navodi se u tekstu Vremena.

Gligorijević je navela i da mi nismo zaboravili, ali da smo se nadali da jeste predsednik Srbije, koji je bio je ministar informisanja u vladi „narodnog jedinstva“ Mirka Marjanovića, i po čijem su zakonu redakcije i urednici ekspresno osuđivani na drakonske kazne.

„Policija je upadala, plenila opremu i zatvarala medije. Nije tada bilo hapšenja novinara, ali pokoja glava nije ostala na ramenima. On izgleda nije zaboravio, nego je jedva dočekao da ponovo bude svoj na svome. Zaboravio je da je 21. vek. Da ne mogu oni da zabranjuju, prete i zapušavaju kanale informisanja onoliko koliko mi možemo da kriptujemo komunikaciju sa izvorima“, piše u tekstu objavljenom na sajtu Vremena.

Blic: Zašto je bolje privođenje pod okriljem mraka

Podršku našoj koleginici pružio je i sajt Blica, čiji je glavni urednik Marko Stjepanović podsedtio na reči doktorke iz Kriznog štaba da tačna informacija ne može da izazove paniku, nakon alarmantnog SMS-a o italijanskom i španskom scenariju.

„Istog dana privedena je Ana Lalić zbog izveštavanja o stanju u KC Vojvodina. Zašto, ako tačna informacija ne može da izazove paniku? Ako njene informacije nisu tačne, zar se ‘panika’ nastala objavljivanjem njenog teksta ne bi bolje izlečila demantijem? Zašto nam nije prikazano to ne-toliko-loše stanje u bolnicama u Novom Sadu, Nišu, Ćupriji, Valjevu? Zašto je bolje privođenje pod okriljem mraka? Pa brže-bolje puj pike ne važi sa prvom zorom iz usta premijerke Ane Brnabić“, piše u tekstu Marka Stjepanovića.

On je upitao i kako su se to provukli pojedini nadrilekari, političari, pevači, sveštenici… „koji ubeđuju izludelu naciju da korona virus ne postoji, da je reč o ‘svetskoj zaveri’, koji javno pozivaju na kršenje svih mera koje su doneli Krizni štab i Vlada Srbije“.

„I od svih tih javnih ličnosti, čija je bar moralna odgovornost dokazana, prvo “škljoc” se čuje baš na zglobovima novinarke, čija krivica još nije? Eh…“, navodi se u tekstu Blica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram