Milena Ivanovic, Lav Pajkic i Jelica Sretenovic
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/E-Stock/Miloš Rafailović/Neniska

Skupština Srbije objavila je na svom sajtu imena 250 poslanika kojima su danas potvrđeni mandati. Među njima ima starih skupštinskih veterana, ali i novih lica kojima je ovo prvi ulazak u republički parlament. U skupštinske klupe sešće novinari, bivši ministri, fudbalski treneri, umetnici pa čak i učesnici rijalitija.

Na parlamentarnim izborima koje je najveći deo opozicije bojkotovao, najviše mandata – 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Srpski patriotski savez 11 poslanika, a manjinske partije Savez vojvođanskih Mađara devet, Stranka pravde i pomirenja četiri i Stranka demokratske akcije Sandžaka tri mandata.

Na internet adresi www.parlament.gov.rs nalaze se, pored imena, i godine rođenja poslanika, zanimanje i mesto iz koga dolaze.

Neki od njih su pravi veterani sa višegodišnjim skupštinskim iskustvom, a neki će prvi put sesti u poslaničke klupe.

Među onima koji će započeti poslanički staž i, između ostalog, jeftino ručati u skupštinskom restoranu su Lav Grigorije Pajkić, sin Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića, inače autor i voditelj emisije  „Kontravizija“ na TV Pink, poznati violinista Jovan Kolundžija, Milena Popović, udovica Olivera Ivanovića koji će zastupati naprednjake.

Na listi SNS su bivši ministar kulture a sada direktor Filharmonije Ivan Tasovac, kao i nekadašnji urednik, a sada kreativni direktor portala Telegraf i u učesnik rijalitija Aleksandar Jovanović.

Na listi PUPS-a prvi put u Skupštinu će ući Stefan Krkobabić, sin lidera te stranke Milana Krkobabića, ali i Dragan Marković – Markoni, nekadašnji zamenik direktora BIA.

Vatreno krštenje na listi socijalista imaće glumica Jelica Sretenović, poznata Koka iz „Boljeg života“, čuveni beogradski advokat koji je zastupao Slobodana Miloševića i Jovanku Broz – Toma Fila, fudbalski trener Ljupko  Petrović koji je trijumfovao u Kupu evropskih šampiona sa Crvenom zvezdom 1991, kao i Justina Pupin Košćal, potomak naučnika Mihajla Pupina.

Što se tiče SPAS-a koji u novom skupštinskom sazivu ima 11 poslanika, a među njima osim lidera stranke Aleksandra Šapića, biće i nekadašnja radikalka Marina Raguš, kao i novinar i bivši urednik Večernjih novosti Radomir Dmitrović.

U skupštinske klupe sešće stari parlamentarni „znalci“ Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Novica Tončev, Maja Gojković, Vladimir Đukanović,  Milovan Drecun, Veroljub Arsić, Aleksandar Čotrić, Dragan Šormaz….

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon mesec i po dana od izbora, novi poslanici Skupštine Srbije su, uz stroge mere bezbednosti, protest ispred parlamenta i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, danas položili zakletvu čime je konstituisan novi skupštinski saziv.

Formiranje skupštinskih tela i poslaničkih klubova očekuje se narednih dana, dok bi tek početkom naredne nedelje, 10. ili 11. avgusta trebalo da budu izabrani predsednik, potpredsednici i generalni sekretar parlamenta.

Zvaničnog kandidata za predsednika Skupštine Srbije nema, ali se već neko vreme govori da bi Maju Gojković mogao da zameni dosadašnji zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić, koji se nalazi u u najužem izboru sa dosadašnjim potpredsednikom republičkog parlamenta Vladimirom Marinkovićem.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare