Foto: SPC

Održavanje vanrednog Crkvenog sabora Srpske pravoslavne crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi i putovanje patrijarha Irineja u SAD provladini mediji bombastično su predstavili kao početak raskola, jer prekookeanske vladike ruše jedinstvo crkve. Patrijarh se vratio, a poruka jedinstva poslata iz Amerike, medijski je prećutana.

„Pučisti“, „odmetnici“, „otpadnici od crkve“, samo su neki od termina koji su se upotrebljavali u tekstovima provladinih medija kako bi se opisale vladike SPC iz Amerike.

Istoričar Čedomir Antić, kazao je da tekstovi u medijima pod kontrolom vlasti imaju političku pozadinu, te da oni ne pišu bez dogovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On smatra da je zadatak provladinih medija da u svakoj situaciji, pre svega, potvrde vlast aktuelnog režima, pa tako i u slučaju crkve.

„Ta logika podrazumeva da oni stalno traže neprijatelje. Svaka nedemokratska vlast, pa tako i ova u Srbiji, teži da potčini crkvu. U pisanju provladinih medija vidim nezrelo delovanje srpske vlasti, koja ima nameru da u svim uslovima potvrdi sopstveno prvenstvo“, smatra Antić.

Informacija o putovanju patrijarha Irineja krajem prethodnog meseca u SAD predstavljena je kao njegova inicijativa za razrešenje episkopa novogračaničkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima.

Napise kako vladike donose odluke mimo saglasnosti Sabora SPC, koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija, demantovao je i sam patrijarh Irinej, opisujući pomenute medijske navode kao „prenaduvane“.

„Do nas su stizale vesti da je ovde veliko nezadovoljstvo naroda i sveštenstva povodom nekih odluka Episkopskog saveta. Kad sam došao u Floridu i stupio u kontakt sa narodom i sveštenstvom, stekao sam drugi osećaj. Vidim da su mnoge stvari ovde bile, kako bi to narod rekao – ‘naduvane’. Što me je veoma obradovalo“, kazao je srpski patrijarh po dolasku u Ameriku.

 

„Zna se iz čije kuhinje dolaze napadi provladinih medija“

Docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Vukašin Milićević, potvrdio je da postoje različita mišljena o brojnim važnim temama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ističući da to što su provladini mediji pisali o raskolu unutar SPC jasan pokazatelj ko je naručilac takvih tekstova.

„Verujem da je i vašim čitaocima jasno ko stoji iza njih i iz čije kuhinje dolaze ovakve priče“, rekao je on.

Milićević podseća da je priča o sukobima u crkvi započeta nakon javnih istupa vladike istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima, odnosno njihovih neslaganja sa zvaničnom politikom u vezi sa Kosovom i situacije u zemlji. On je napomenuo da je prilikom proslave osam vekova samostalnosti SPC, petanest episkopa potpisalo zahtev za održavanje za vandrednog zasedanja Sabora zbog nezadovljstva stanjem u crkvi.

Vladika Irinej/Foto:Screenshot/Youtube/Televizija Hram

Među njima su bili vladika Irinej, kao i Maksim, koji je otvoreno govorio da odluka da se orden Svetog Save dodeli Aleksandru Vučiću nije stav većine u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Sve je povezano, stoga je i logičan izostanak glasnije medijske reakcije na poruku jedinstva SPC iz Amerike. Vladike Longin, Maksim i Irinej jesu započeli određene korake u reogranizaciji Srpske pravoslavne crkve u Americi, ali su sa tim odmah stali, čim je stigla prva negativna reakcija iz Beograda. Na taj način oni su pokazali poštovanje prema crkvi. Stoga nema nikakvog osnova da se priča kako su oni pravili raskole i da su pučisti“, naglašava Milićević.

 

Vladika Longin/Foto:Youtube/Serbian Times

Mogućnost da postoji nalogodavac medijskih natpisa o SPC, ne odbacuje ni direktor novinske agencije Beta, Dragan Janjić.

„Da li je to bio pokušaj da se na neki način izvrši pritisak na one koji su označeni kao raskolnici, to je vrlo teško reći. Ipak, jasno je da unutar crkve postoji grupa koja nema saglasnost sa patrijarhom i koja bi htela da više utiče na poslove SPC. Ne treba očekivati da provladini mediji budu na njihovoj strani“, objašnjava Janjić i dodaje da je crkva tradicionalno pod uticajem vlasti, jer ekonomski zavisi od nje.

„Vrlo mi je teško da pomislim da ovo sada nije povezano sa vlastima. Naročito u ovakvim, prelomnim trenucima“, rekao je Janjić.

 

Vladika Maksim/Foto:Screenshot/Youtube/Televizija Hram


„Neosnovana priča o raskolu u crkvi“

Draško Đenović, verski analitičar, kaže da jedinstvo SPC ni jednog momenta nije bilo dovedeno u pitanje. Ipak, on dodaje da postoje interesi da se „sklone“ određene vladike.

„Postoji interes da se skloni vladika Maksim, jer je on progresivna struja koja smeta tradicionalistima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, smatra Đenović.

On napominje da se „tvrda“ struja SPC čvrsto drži svojih mesta i da se plaši novih generacija, ali da to nije bio razlog patrijarhovog odlaska u SAD.

„Maksima u ovom trenutku niko nije hteo da smeni, ali to ne znači da se to neće dogoditi nekom sledećom prilikom. Sada to niko nije mogao da učini, jer nije zakazan Sabor SPC“, istakao je on.

Govoreći optužbe na račun vladika u Americi i mogućnostima da oni budu smenjeni, Vukašin Milićević je naglasio da pomenuti crkveni velikodostojnici u potpunosti lojalni crkvi.

„Siguran sam da nikome od njih nije bio cilj ugrožavanje jedinstva, već da crkvu prilagode uslovima u SAD“, objašnjava Milićević.

On je dodao da je jasno da postoji koordinirana delatnost u cilju smene vladika SPC u Americi, pohvalivši reakciju patrijarha Irineja, koji je svojim odlaskom tamo potvrdio jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.