Foto: Nova S

Reporteri TV Nova S Teodora Vasiljević i Radovan Seratlić obišli su sinoć izborne štabova stranaka, a u današnjoj emisiji Probudi se ispričali su kakva je atmosfera bila kod pobednika, kakva kod gubitnika, kakav je potencijal belih listića, kako će izgledati novi skupštinski saziv, ali i gde se jelo pečenje, a gde igralo kolo.

Filip Vidojević, novinar TV Nova S istakao je da je činjenica je da je izlaznost na ovim izborima bila manja nego 2016. godine na parlamentarnim izborima. Manjak bojkot glasova, pa i situacija sa koronom koja se ponovo razbuktava, dovela je do toga da je izlaznost na republičkom nivou bila 47,6 procenata.

2016. godine izlaznost je bila veća za nekih 8,5 posto, i iznosila je 56 odsto.

Ubedljivi pobednik ovih izbora, naveo je Filip, je Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Ona je osvojila između 62,6 i 62,8 odsto glasova i premašila svoj rezultat iz 2016. godine, kada je uzela nešto više od 48% glasova.

Pročitaj i:

Na drugom mestu nalaze se SPS i Jedinstvena Srbija, koalicioni partneri SNS-a u protekle četiri godine. Socijalisti, rekao je Filip, i dalje održavaju tu svoju stabilnost po pitanju glasova. Ostvarili su sličan rezultat kao 2016. godine, za jednu samo malu nijansu slabiji i to je gotovo 11%, tačnije između 350 i 370 hiljada glasova.

Na trećem mestu je lista čoveka koga su i neka prethodna istraživanja često stavljala na to mesto. U pitanju je predvodnik SPAS koalicije, Aleksandar Šapić – prvi čovek najveće opštne u Srbiji – Novog Beograda. Može se reći da je on uspeo da svoj status ili imidž, unutar pomenute opštine, prebaci i nešto dalje na ostatak zemlje, i osvoji 4,2% – u ovim uslovima dovoljno da se nađe po prvi put u parlamentu.

Ove tri liste, istakao je Filip, jedine su ušle u parlament, ako ne računamo predstavnike nacionalnih manjina.

Dakle na visokom četvrtom mestu se nalazi Pokret obnove Kraljevine Srbije, kojem je za malo izmakao iznenađujući ulazak u Skupštinu sa osvojenih 2,7%! Potom su tu i Suverenisti Saše Radulovića, kao i koalicija Metla čiju bazu čini nekada velika DSS koja je stala na 2,4% osvojenih glasova.

Teodora i Radovan su bili vredni na terenu – Teodora je bila u štabu naprednjaka, a Radovan kod socijalista.

“Da, videli smo ubedljivu pobedu Srpske napredne stranke. Njoj su svedočili brojni istaknuti predstavnici te stranke, dosadašnji poslanici, ministri u Vladi. Od ministara jedino nisam primetila Nebojšu Stefanovića i nosioca liste Branislava Nedimovića. Svi oni su pre 19 časova već bili u prostorijama stranke, međutim sasvim odvojeni od novinara, ali i mladih pristalica. Svi smo pokušavali da dobijemo neku izjavu kada su zatvorena birališta, međutim niko od prisutnih kolega nije uspeo da snimi nijednu izjavu. Kako smo čuli jedni od drugih, očekivalo se da se obrati predsednik države i SNS-a, do tada nije bilo nikakve komunikacije sa medijima. A bilo ih je zaista baš mnogo, što je bilo i očekivano. Novinari iz svih medijskih kuća u Srbiji, sa po nekoliko ekipa. Predstavnici medija iz regiona, ali i svetske agencije. Posle 22, tačnije oko 22:15h je izašao predsednik uz skandiranje istaknutih članova, ali i velikog broja polaznika SNS akademije”, ispričala je Teodora.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pročitaj i:

Radovan je o čekanju u štabu SPS ispričao da je Dačić rekao prisutnima: „Mi i dalje igramo Ligu šampiona, još smo u trci. Druge stranke su propale, mi smo opstali.“

Ipak, iako se Dačić trudio da deluje zadovoljno, činilo se da postoji doza rezerve zbog neizvesnosti šta će biti sa koalicijom, istakao je Radovan, naročito pošto je predsednik Vučić saopštio da će u koaliciju pozvati i stranke koje nisu prešle cenzus.

„Oko tri teze se vrtelo njegove obraćanje. Prvo, oko bojkota, zatim je govorio o ostavci koju je najavio ukoliko ne bude ostvario rezultat iz 2016. godine i, na kraju, hoće li zapevati“, rekao je Radovan. Iako su svi očekivali da će zapevati, Dačić je rekao da – nema pevanja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U štabu SNS je, pak, bilo veselo.

„Sam taj početak i sve dok se predsednik nije pojavio, atmosfera nije delovala kao da je ostvarena takva pobeda“, istakla je Teodora. „Nije bilo nikakvog slavlja. Međutim, u jednom trenutku su se začuli trubači i slavlje je krenulo. Trubače je uveo Darko Glišić, a onda je Nikola Selaković poveo kolo i počela je euforija.“

Kod nekih, sa druge strane, nije uopšte bilo razloga za slavlje.

Veliki udarac na ovim izborima doživeli su politički veterani: Vojislav Šešelj i njegovi Radikali, Čedomir Jovanović, Zoran Živković, Velja Ilić, članovi Ujedinjene demokratske Srbije Gordana Čomić i Nenad Čanak. Svi oni, u naredne 4 godine neće sedeti u skupštinskim klupama jer su osvojili između 0,3 i 2% glasova.

Od nešto neiskusnijih političara, Sergej Trifunović i njegov PSG takođe nisu uspeli da pređu cenzus uz skromno osvojenih 1,8% glasova, dok su Zavetnici stali na 1,6%.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ipak, kod Trifunovića je svejedno bilo veselo dok nisu objavljeni rezultati, a onda se atmosfera promenila.

Kod radikala, ipak, ispričala je Teodora, atmosfera nije bila ni blizu one od prethodnih godina. Bilo je pečenja u izobilju, ali je manjkalo i novinara i slavlja. Oko desetak ekipa je bilo, lider se nije ni obratio… Miljan Damjanović koji je za neuspeh okrivio SNS, rekao je da su uspeli da spuste radikale ispod cenzusa što im je bio cilj.

Važno je pomenuti i potencijal nevaženih listića.

Veliki broj nevažećih listića obeležio je ove izbore. Njih je ukupno bilo oko 4% – više nego što PSG i radikali ukupno imaju glasova.

Kada je reč o skupštinskom sazivu – od 250 poslaničkih mesta 189 uzela je SNS koja može samostalno da formira vladu. Socijalisti su zauzeli 32 skupštinska mesta, dok debitantu u parlamentu – koaliciji SPAS pripada 12.

Što se tiče liste nacionalnih manjina, ukupno četiri njih će biti deo parlamenta i to SVM koji je ostvario najbolji rezultat u poslednjih 27 godina i imaće čak 9 predstavnika. Muamer Zukorlić sa svojom listom imaće 3 kao i Albanska demokratska alternativa dok će SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina imati 2 poslanika.