Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zbog nedostatka kvoruma kosovski parlament nije usvojio rezoluciju u tri tačke o dijalogu Beograda i Prištine, u kojoj, između ostalog, piše da se politički predstavnici Albanaca zalažu za nastavak tog procesa koji će, kako se navodi, rezultirati uzajamnim priznanjem.

Rezolucija u tri tačke je trebalo da bude usvojena nakon jučerašnje rasprave u kosovskom parlamentu o odnosima Prištine i SAD, koji su pogoršani nakon američkog pritiska da Priština odmah i bezuslovno ukine taksi na srpske i proizvode iz BiH ili će u protivnom povući svoje trupe sa kosovske teritorije.

Rezoluciju su predložeile članice vladajuće koalicije, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, a nakon rasprave predstavnici opozicije su napustili salu.

U predloženoj rezoluciji se ponavlja da su, kako se navodi, „kosovski Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni državni karakter Republike Kosovo neprikosnoveni“, te da o tome „niko nema prava da pregovora“.

U trećoj, poslednjoj tački, stoji da je za dijalog i pripremu eventualnog konačnog sporazuma, koji bi, kako se navodi, rezultirao „međusobnim priznanjem“ jedino ovlašćena pristinska vlada.

Sednica je zakazana na zahtev DSK, članice vladajuće koalicije i uz podršku opozicionih stranaka.

Rasprava je trajala gotovo osam sati, a pošto je u sali ostalo samo 57 poslanika, predsednica Vjosa Osmani je zaključujući sendicu rekla da će predloženu rezoluciju na dnevni red staviti na glasanje na narednom zasedanju.

Osmanijeva je, inače, predložila dva principa za dijalog sa Beogradom – „zaštita interesa Kosova i očuvanje partnerstva sa saveznicima“.

„Kosovo nikada ne bi uspelo da nije imalo SAD na svojoj strani“, rekla je Osmanijeva, uz apel svim strankama da „sednu i pronađu zajednički jezik“ o dva principa koja je predložila.

Govoreći o predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, Osmanijeva je rekla da njega „treba ukinuti zajedno sa taksama“.

„Takse bi trebalo ukinuti zajedno sa predsednikom koji uzurpira dijalog Kosova i Srbije“, rekla je Osmani, prenela je prištinska Bota sot.

Braneći kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Osmanijeva je rekla da bi Tači trebalo da bude sinbol jedinstva, a ne da premijera naziva manipulatorom, lažljivcem i paranoikom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram