epa06681595 A view of a residential apartment and business complex under construction in Pristina, Kosovo, 20 April 2018. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U centru Prištine danas su se okupile pristalice Pokreta Samoopredeljenje koji su odražli "probu protesta" uz fizičku distancu i tražili raspisvanje izbora.

Probni protest je održan na centralnom gradskom trgu u Prištini ispred zgrada vlade i skupštine, a kako navodi Kosovo onlajn, prema procenama bilo je okupljeno oko dve hiljade pristalica.

Okupljeni su skandirali ime lidera te stranke i vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija i raširili transparent sa parolom „Hoćemo izbore“.

Iako je padala kiša aktivisti Samoopredeljenja su bili na oznacenim pozicijama koje su bile obeležene crvenim tackama.

Kurti, koji se ranije danas ogradio od takozvanog probnog protesta, pozdravio je okupljene pristalice Samopredeljenja sa balkona Vlade, nakon čega su aktivisti stranke počeli da se razilaze.

Tokom protesta bilo je primećeno pojačano prisustvo policije svuda kroz grad.

Očekuje se da kosovski Ustavni sud sutra donese odluku o ustavnosti dekreta predsednika Hašima Tačija kojim je za mandatara za sastav Vlade imenovao Avdulaha Hotija iz DSK. Samoopredeljenje je jedina partija koja se tome usprotivila i zahtevaju nove izbore.

Kurti tvrdi da ni on ni vlada ne učestvuju u organizaciji skupova, pa ni današnje „probe za protest“ , već da ih samo posmatra i poštuje prava građana na slobodu okupljanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar