Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da će se posle više odlaganja, danas u 15 časova sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kurti je ranije tražio sastanak sa predsednikom Kosova uoči minhenske Konferencije o bezbednosti, ali do susreta nije došlo pošto je Tači ranije otišao u Minhen gde su uz prisustvo specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela potpisana pisma o namerama o železnici i auto putu izmedju predstavnika Srbije i Kosova.

Premijer Kosova je tražio sastanak sa Tačijem i pre njegovog puta u SAD da bi po povratku iz Vašingtona, Tači tri puta za redom zvao Kurtija na sastanak koji je te pozive odbio jer je na njih pozivan kao lider Samoopredeljenja.

Odnosi Kurtija i Tačija su se još više zaoštrili posle sednice Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o odnosima sa SAD zbog navodnih „antiameričkih“ stavova premijera kada je u pitanju ukidanje takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kurti je na toj sednici optužio Tačija i druge da žele da slome njega i vladu na čijem je čelu kako bi predsednik Kosova protivustavno postigao sporazum sa Srbijom, koji je prema Kurtijevim rečima „već dogoveren tokom sastanka predsednika Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašingtonu“.

Predsednik Kosova je na to reagovao žestokim uvredama na račun Kurtija nazivajući ga „lažljivcem“, „kukavicom“, „antiamerikancem“ i „neznalicom“.

On je ocenio da je Kurti „posvećen uništavanju istorijskih saveza“ i dodao da su njegove izjave o „tajnim sporazumima između Kosova i Srbije uvredljive i opasne za odnos Kosova sa SAD“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram