Foto:Shutterstock

Posle gotovo dve godine pauze, danas se u Briselu nastavlja dijalog Beoograda i Prištine, koje će na na tom sastanku predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da će u prvoj fazi razgovora biti reči o nestalima i rasaljenim licima, kao i ekonomskoj saradnji, da će se u nastavku pregovora pričati o položaju Srba, manastirima, diplomama…, a u poslednjoj fazi o regulisanju međusobnih odnosa, članstvu Kosova u UN i svemu ostalom što će biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pripreme za nastavak dijaloga Beograda i Prištine počele su video Samitom Srbija – Kosovo, čiji su domaćini bili francuski predsednik Emanuel Makron i Angela Merkel, da bi potom bila održana i video konferencija, na kojoj je se razgovaralo o samom procesu dijaloga.

Srpska javnost posle ovih susreta nije dobila mnogo informacija, pa je ostalo nepoznato o čemu se konkretno razgovaralo.

Od predsednika Srbije čuli smo da je Priština iznela maksimalističke zahteve, Makron i Merkel su saopštili da su se Vučić i Hoti složili da se dijalog nastavi sa ciljem postizanja končanog sporazuma, dok je specijalni predstavnik EU u razgovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da je postignut dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga i utvrđen dnevni red za današnji sastanak.

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Uoči sutrašnjeg sastanka, Vučić je rekao da će danas dve ključne teme biti na dnevnom redu – nestale i interno rasljene osobe i ekonomija i bolji ekonomska saradnja, te protok robe, kapitala i usluga.

Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, navodi za Nova.rs da će se danas u Briselu razgovarati o manje osetljivim temama, koje nisu strogo političke, poput pitanja nestalih, trgovinskoj razmeni i slično.

„Ne verujem da će biti strogo političkih tema. Pre će se govoriti o dinamici samog procesa pregovora i onom što je do sada dogovoreno, a nije implementirano“, smatra Đukanović.

Foto: Filip Krainčanić/Tanjug

On smatra da bi u drugoj fazi dijaloga moglo biti reči o statusu Srba i drugih nealabanaca, kao i kulturno-istorijskim spomenicima.

„Mislim da će tek u poslednjoj fazi procesa dijaloga tema biti uređenje međusobnih odnosa, kroz konačni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, zaključuje Đukanović.

„Vučiću se smanjuje manevarski prostor“

Da krupna politička pitanja koja bi mogla da budu deo končanog sporazuma neće biti tema današnjeg sastanka smatra i Marko Savković iz Fonda za političku izuzetnost. On kaže da nije isključeno da Hoti pomene priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što inače radi uvek.

Marko Savković Foto:Medija centar Beograd

„Ipak, slušajući kosovskog premijera, mislim da će se razgovarati o Sporazumu o katastru, koji je postignut, ali se ne sprovodi, zatim kako poboljšati ekonomsku saradnju, odnosno ukloniti prepreke veće trgovinske razmene. Priština traži da na srpsko tržište mogu da se izvezu proizvodi na kojima piše Republika Kosovo, dok mi pristajemo na ono što je dogovoreno u okviru Cefte. Srbija često komplikuje život kosovskim firmama sa inspekcijama na prelazima, pa im roba propada”, navodi Savković za Nova.rs.

On kaže da sutra na pregovaračkom stolu mogu da se nađu tehničke stvari, koje olakšavaju život, i rekapitulacija liste implementiranih i neimplementiranih elemenata do sada postignutih sporazuma.

„Protokom vremena jača pozicija kosovske strane. Ovo nije jednostavna situacija za Aleksandra Vučića. Menvarski prostor se smanjuje. Međutim, ključno pitanje ostaje – šta Srbije dobija zauzvrat i stolica u Ujedinjenim nacijama? Ipak, ona nije vlasništvo Srbije, već je u rukama Kine i Rusije“, ističe Savković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare