FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Predstavnici Evropske unije pozvali su sve političke organizacije u Srbiji da izađu na aprilske izbore, poručivši im da bojkot nije rešenje i da demokratija funcioniše samo ako svi u njoj učestvuju. 

Delegacija EU, predvođena komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliverom Varheljijem, sastala se u četvrtak u Skupštini sa predsednicom parlamenta, Majom Gojković, a zatim odvojeno sa članovima političkih organizacija koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu.

Pored Varheljija, sastancima su prisustvovali i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju,Vladimir Bilčik i poslanica EP, Tanja Fajon.

Nakon razgovora sa poslanicima i predstavnicima opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, Varhelji je poručio da su „slobodni izbori tu“, te da EU traži od svih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranka da dođu do zajedničkog imenitelja u cilju ubrzanja procesa evropskog približavanja.

„Uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima. Parlament radi na ispunjenju svojih zadataka i trenutno traje proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u. Idemo ka tome”, izjavio je Varheji.

Nakon razgovora sa predstavnicima EU, kabinet predsednice Skupštine je izdao saopštenje u kojem se navodi da je učinjen značajan napredak u radu i procedurama, nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije, te je u kratkom roku izabran Nadzorni odbor za praćenje izbora i tri člana REM-a.

Kratak i jasan savet opoziciji

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, rekao je za nova.rs da je na sastancima sa predstavnicima EU rečeno da bi  opozicija trebala da učestvuje na narednim izborima. Kako kaže, on im je poručio da je razumeo njihove preporuke i da je blizu odluke da ih prihvati, skrenuvši im, ipak, pažnju da se mediji moraju ‘osloboditi’.

„Tanja Fajon je rekla da nije za bojkot, dok je Komesar istakao da je izlazak na izbore ono što definiše zemlju koja želi da postane deo Evropske unije“, prenosi Živković i dodaje da je Varhelj izrazio želju da, za vreme njegovog mandata, jedna država postane član EU:

„Kazao sam mu da želim da to bude Srbija, ali da to trenutno nije realno. Rekao sam da sam predstavnik stare garde, koja je već pomerila neke tirane sa vlasti i da se to može ponoviti, ukoliko nam se omoguće uslovi. Pre svega – slobodni mediji.“

Narodni poslanik, Đorđe Vukadinović kaže za nova.rs da su predstavnici EU poslali kratku, jasnu i nedvosmislenu poruku oko učešća na narednim izborima. Na pitanje novinara, da li to znači da su evroparlamentarci zadovoljni uspehom međustranačkog dijaloga, Vukadinović je kazao da mu je teško da poveruje u to, iako su gosti iz Brisela delovali zadovoljnije nego ikad:

„Nemojte zaboraviti da su evroparlamentaci birokrate koji, takođe, podnose izveštaje. I njima je stalo da kažu da su u nečemu uspeli. Oni mogu na osnovu nekih ‘formalno obojenih polja’ da izjave kako postoji pomak, na primer da su izabrani su novi članovi REM-a. Ali, suštinski nije mnogo promenjeno. Ja to osećam na svojoj koži u Skupštini, a građani osećaju time što su neiformisani „, ističe Vukadinović.

Na skupštinskim sastancima sa delegacijom Evropske unije, nisu učestvovali predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta.