Foto:Evropska komisija

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Beograd i Priština moraju da postignu sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i da taj sporazum mora da bude u skladu s međunarodnim pravom ali i prihvatljiv za države članice Evropske unije i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

On je u intervjuu za prištinsku Gazetu ekspres rekao da će to pokazati da su konačno rešili probleme iz prošlosti i da su spremni da idu dalje na svom evropskom putu.

Stano je takođe rekao da su stavovi šefa diplomatije EU Žozepa Borela i izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o ideji razmene teritorija u skladu sa dugoročnim stavom Brisela i da je pogrešno te izjave tumačiti drugačije.

„Što se tiče razmene teriotrija, komentari visokog predstavnika Borela i specijalnog predstavnika EU Lajčaka u skladu su s našim dugoročnim stavom. Drugim rečima, ne bi ih trebalo nekorektno i pogrešno tumačiti“, rekao je Stano.

On je kazao da sporazum Beograd i Prištine mora da bude u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije uz poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje o spremnosti Rusije da se uključi u proces dijaloga između Srbije i Kosova, Stano je rekao da za direktno uključenje partnera u razgovore mora da postoji zajednički dogovor strana koje učestvuju u dijalogu.

„Na stranama je da se zajednički dogovore o direktnoj uključenosti partnera u dijalog pod okriljem EU. Dijalog između Beograda i Prištine omogućila je EU od samog početka 2011“, rekao je Stano, prenosi portal Kosovo onlajn.

On je naveo da EU radi na uspešnom okončanju dijaloga kojim bi se rešili svi sporovi koji su ostali nerešeni između Srbije i Kosova.

„Radimo na uspešnom okončanju dijaloga, na postizanju sveobuhvatne normalizacije i konačnog sporazuma koji će rešiti sva nerešena pitanja“, rekao je Stano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare