Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik Hašim Tači nije prestao sa svojim postupcima da ometa rad Specijalnog suda, što potvrđuje razmena pisama između njega i američkog državnog sekretara, Majka Pompea.

Izvor: KoSSev

Koha je došla u posed pisma kojim je Pompeo odgovorio Tačiju na pragu 12 godišnjice nezavisnosti. Odgovarajući na „zabrinutost“ Tačija, u pismu 29. novembra, Pompeo ga obaveštava o posledicama koje će snositi Kosovo ukoliko ometa rad Specijalnog Suda.

“Sprečavanje ili podrivanje rada Specijalnih veća ili Specijalnog tužilaštva na bilo koji način ozbiljno bi narušilo kredibilitet Kosova u svetu, tvrdnje će ostati stalne mrlje nad Kosovom. Kosovska posvećenost vladavini prava bila bi dovedena u pitanje, pravda za žrtve bila bi uskraćena i zamagljena budućnost Kosova kao člana evroatlantske porodice i međunarodne zajednice; Rad specijalnih veća, u sadašnjem formatu, najbolji je način da Kosovo zaključi ovo poglavlje svoje istorije i da omogući Sjedinjenim Državama da se suprotstave argumentima onima koji poriču državu Kosovo“, piše između ostalog u Pompeovom pismu Tačiju.

Takođe se pominju tvrdnje koje potiču iz izveštaja Dika Martija, prema kojima je bivši politički direktor OVK, Tači, bio zadužen za zločinačku grupu Drenica, dodaje Koha.

Tači je zajedno sa Kadrijem Veselijem i Ramušom Haradinajem pokušao da ukine Specijalizovana veća krajem 2017. godine preko kosovske skupštine.

Inicijativi su se u poslednjem trenutku suprotstavili LDK i Samoopredeljenje, a zatim i opozicija. Nakon međunarodnog pritiska i pretnji izolacijom, posebno od SAD-a, tri bivša državna rukovodioca povukla su se od izazivanja poslanika da stave van snage Specijalni sud.

Kasnije je Haradinaj rekao da su hteli da stave van snage Specijalni sud zbog straha da će i oni biti njime obuhvaćeni. Dvojica glavnih protagonista – Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji već su saslušani kao osumnjičeni. Kosovski predsednik, Hašim Tači, negirao je da je do sada ispitan od strane Specijalnog suda.

To je potvrdio na konferenciji za novinare u sredu gde je govorio o sastancima održanim tokom posete SAD.

„Nisam ispitan ni u Prištini ni u Beču“, kratko je rekao Tači.

Inače, Specijalni sud je do sada saslušao preko 250 bivših pripadnika OVK kao svedoke ili osumnjičene za ratne zločine.