Foto: Facebook/European Union Kosovo

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinatori UN za razvoj pozvali su večeras političke vođe na Kosovu da podrže međunarodne napore za ublažavanje situacije i posledica izazvanih koronavirusom i da ne politizuju međunarodnu pomoć.

Zajednička reakcija je usledila nakon mnogih kritika na račun kosovske vlade zbog prihvatanja pomoći koju je Srbija uputila Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova u vidu 1.000 testova za korona virus, navodi Kosovo onlajn.

Apostolova i grupa ambasadora su, u saopštenju objavljenom na Fesjbuk stranici @EuropeanUnionInKosovo na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, poručili da u borbi za živote
ljudi kojima je potrebna medicinskua pomoć, politiku treba ostaviti po strani.

„Suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku“, naglašeno je u saopštenju.

U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog virusa kovid-19, vi, narod Kosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost, dok se svi nadamo pažljivo isplaniranom vraćanju u normalnost čim to bude izvodljivo i dalje je „neophodna vaša istrajnost kako bi se umanjio uticaj epidemije i kako bi se sprečila još ozbiljnija kriza“, naglašeno jeu zajedničkom saopštenju.

Međunarodna i regionalna saradnja može samo da ojača te napore, poručili su ambasadori, sugeršući da „sve regionalne inicijative za saradnju treba gledati u pozitivnom svetlu“.

„Pozivamo političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja koronavirusa i da se uzdrže od politizacije vredne i neophodne međunarodne pomoći“, zaključeno je u saopštenju upućenom posredstvom Fejsbuka čelnicima Kosova.

Apel je upućen povodom donacije 1.000 testova iz Srbije kosovskom zdravstvenom sistemu, koja je podstakla niz optužbi u albanskom političkom korpusu, između ostalih i da je „Kosovo kleknulo pred Srbijom“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram