Foto: N1, N1; Nemanja Jovanović, N1, N1

Poslanik SNS-a Darko Laketić, koji je nezakonito bio angažovan u Visokoj medicinskoj školi u Ćurpiji, zaposlio se kao apsolvent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Profesorski anažman pronašlo je još nekoliko funkcionera naprednjaka, ali i poslanik SPS-a Žarko Obradović, koji predaje na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Poslanici i državni funkcioneri iz redova vladajućih partija već nekoliko godina angažovani su po fakultetima i visokim školama u Srbiji.

Tako su naprednjaci Vladimir Orlić, Aleksandar Martinović, Ivan Bošnjak i Darko Laketić gotovo u isto vreme dodatni posao pronašli u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, dok je u tom periodu, kako su mediji objavili, bez posla ostalo osam profesorki.

Nakon bure u javnosti, Inspekcija Ministarstva prosvete proveravala je da li su funkcioneri SNS angažovani u skladu sa zakonom, a utvrđeno je da to nije bio slučaj sa Darkom Laketićem. Iako je, prema pisanju BIRN-a, Inspekcija još u oktobru 2018. dala nalog da se ugovor sa njima raskine, to se u slučaju Laketića nije dogodilo sve do kraja septembra sledeće godine.

Foto: N1, Darko Laketić

Međutim, Laketić, koji je inače urolog, pronašao je novi angažman samo dva meseca kasnije, pa se zaposlio kao apsolvent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde prima platu 72.000 dinara.

Sudeći prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, za razliku od Laketića, pojedini državni funkcioneri i dalje predaju u Visokoj strukovnoj školi u Ćupriji, koja je u međuvremenu transformisana u Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tu je i dalje Aleksandar Martinović, koji u Ćupriji zarađuje 60.000 dinara mesečno, a po osnovu nastavne i istraživačke delatnosti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu prima nadoknadu od ukupno 149.000 dinara.

Takođe, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji je i dalje angažovan Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i tu mesečno zarađuje oko 67.000 dinara.

Ivan Bošnjak Foto: N1

Njegov radni angažman u toj školi prekinut je u septembru 2018, da bi u januaru sledeće godine Agenciji ponovo prijavio prihod iz škole u Ćurpiji.

Osim u toj ustanovi, Bošnjak predaje i na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija (16.500 dinara).

Iako je nedavnoizjavio da u Ćupriji više ne predaje i da nema ugovor, TV N1 je nedavno objavila da se ime poslanika Vladimira Orlića ipak našlo na rasporedu ispita za januarsko-februarski rok.

Foto: N1

U njegovoj imovinskoj karti, objavljenoj na sajtu Agencije, ovaj angažman se ne navodi.

Žarko Obradović Foto: N1

Među političarima koji su dodatni posao našli na visokoškolskim ustanovama je i Žarko Obradović, poslanik SPS-a. U njegovoj imovinskoj karti navodi se da je Obradović zaposlen kao profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Njegova plata u toj ustanovi iznosi 181.316 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare