Suzana Vasiljevic
Suzana Vasiljević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića izjavila je da policija nikoga nije tukla tokom protesta organizovanih u Beogradu već da se samo branila, međutim demantuje je na desetine snimaka i fotografija policijske brutalnosti koje su snimili građani, novinari i fotoreporteri.

#related-news_0

„Policija nije nikoga tukla, policija se juče branila. Policija je juče branila Dom Narodne skupštine“, rekla je Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Aleksandra Vučića govoreći o prvoj večeri protesta u centru Beograda.

Međutim brojni snimci policijskog nasilja svedoče da su momci u plavom koristili prekomernu silu u više navrata. O povređenima u incidentima i žrtvama policijske brutalnosti u prethodne tri večeri svedoče brojni snimci, ispovesti i fotografije, ali i novinari ne smo Nova.rs već i drugih medija koji su bili meta policijskih snaga.

Možda je Vasiljević, zauzeta brojnim obavezama, propustila sve ove napade, te smo ih mi sumirali na jednom mestu.

Napad na momke na klupici

Jedan od prvih snimaka policijske brutalnosti koji se pojavio u javnosti, a zabeležile su ga kamere N1, je napad na trojicu mladića koji su sedeli na klupici u trenutku kada je grupa policajaca prišla i počela da ih bije. Momci se nisu opirali, a jedan od njih čak je i digao ruke kako bi im stavio do znanja da nisu tu da prave probleme

View this post on Instagram

❗❗❗Дa ли ја за ово плаћам порез⁉️⁉️ Ко ће да нас штити од њих⁉️ Од овога даље нема❗❗❗ . Serbian police beating, people that sitting peacefuly in the park!!! . . @dw_deutschlernen @bbc @bbcnews @1920s_newyorktimes @sputnik_news @voiceofamericausa @rts_predstavlja @n1 @prvatelevizija @pink.rs @b92net @insider @cnn . . . #policija #srbija #србија #serbia #protests #instagramsrbija #instaphoto #crnagora #vojskasrbije #republikasrpska #beograd #srpskapravoslavnacrkva #srpskavojska #beograd #covid19 #corona #serbianlivesmatter #bbc #cnn #sputnik #deutchewelle #dw #policebrutality #rts #rts1 #rts2 #rts3

A post shared by ☦️??Србија??☦️ (@ilirska_srbija) on

Gaženje demonstranata

Nedugo nakon ovog snimka pojavio se i snimak incidenta tokom kog je policija nagazila na glavu već savladanog demontranta koji je ležao na zemlji.

Na mrežama je osvanuo i snimak na kom policija bije jednog demonstranta, a zatim ga vuče po podu…

Šutirali momka dok je ležao na podu

Najbrutalniji snimak sa protesta je objavljen u četvrtak na Tviteru. Na snimku se vidi veliki broj policajaca koji prebijaju i šutiraju mladića na zemlji, a pošto im to nije bilo dovoljno, šturiali su ga i policajci koji su trčali niz ulicu – u prolazu.

Od koga su se oni branili, gospođo Vasiljević?

Gađali dečka suzavcem u glavu ispred Skupštine

Napadali novinare koji su pratili protest

Novinarke Nova.rs Milica Božinović i Nataša Latković napala je policija dok su izveštavale sa protesta.

Napadnut je i naš novinar Marko Radonjić.

Policija je pretukla i novinara agencije Beta .

„Šibali su koga su stigli“

Kamere naših novinara zabeležile su ispovest demonstranta kog je napala policija.

„Molila sam ih da prestanu“

Na internetu je objavljena i ispovest devojke koju su brutalno pretukli kod Pravnog fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare