Zoran Lutovac i Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Arhiva

"Zoran Lutovac je još prošle godine prekinuo svaku komunikaciju i sednice zajedničkih organa i to je bazirano isključivo na samovolji i i očiglednom podređivanju projekta ujedinjenja zabrinutosti za svoju funkciju. Tragikomično je što predsedničku funkciju Lutovca niko iz SDS nije dovodio u pitanje, čak sam mu lično obećao podršku, ali u strahu su velike oči", navodi za Nova.rs Boris Tadić, lider SDS, komentarišući izjavu Lutovca da se SDS sam isključio iz procesa ujedinjenja

Ujedinjenje u veliku Demokratsku stranku odavno je trebalo da se dogodi, ali su, kako sada stvari stoje, vrata zatvorena za Borisa Tadića i njegovu Socijaldemokratsku stranku. Zoran Lutovac, predsednik DS, danas je izjavio za naš portal da se Tadićev SDS sam isključio iz procesa ujedinjenja, jer je „davao neka svoja tumačenja kako to treba da izgleda“.

„Mi imamo dogovor da stvaramo veliku Demokratsku stranku, koja ne podrazumeva nove partije ili novi savez. A o tome oni pričaju. To je za nas neprihvatljivo“, naveo je Lutovac.

Komentarišući njegovu izjavu, lider SDS Boris Tadić kaže da je Lutovac jedini koji je počeo u medijima da daje svoja tumačenja i iznosi neistine o inicijalnom dogovoru.

„I takvu optužbu na račun SDS koristi kao licemerni izgovor i to je više nego očigledno. Da, dogovor je bio stvaranje velike DS i dogovor je bio da je stvaramo integracijom, a ne utapanjem. Jer, da je istina to što Lutovac tvrdi, pa ne bismo ni formirali zajedničke organe unije i dogovarali načine ujedinjenja godinu dana, nego bi se prosto svi učlanili u DS“, stiče Tadić za Nova.rs.

On navodi da je dogovor bio da obnove „onu veliku DS, kakva je bila pre 2012“.

„To svakako jeste nova organizacija u odnosu na ovu današnju DS, ali nije nova u odnosu na tu veliku DS i Lutovac time manipuliše kako bi lažno predstavio da mi podrazumevamo da dogovor znači gašenje DS i pravljenje nove stranke. SDS se nije sama isključila već je kao što smo i rekli Lutovac jednostrano prekinuo to ujedinjenje i time prekršio odluku Glavnog odbora, na osnovu koje je to ujedinjenje i započeto. Ovom izjavom je to i konačno ogolio“, priča Tadić.

On dodaje da je to skandalozno kršenje Statuta DS i prekrajanje ne samo dogovora, već i volje stranke, te da je SDS projektu ujedinjenja „maksimalno i svom snagom posvećena sve ovo vreme“.

„Bitno je da javnost zna da je Lutovac taj koji je još prošle godine prekinuo svaku komunikaciju i sednice zajedničkih organa. I to bazirano isključivo na samovolji i očiglednom podređivanju ovog izuzetno značajnog projekta zabrinutosti za sopstvenu funkciju. Tragikomično u svemu ovome je, što njegovu predsedničku funkciju niko iz SDS nije ni dovodio u pitanje, čak sam mu ja lično pred svedocima obećao podršku za to, ali u strahu su velike oči. Neshvatljivo kršenje svih dogovora, odluka stranke, statuta ali i elementarnih principa demokratskog i građanskog ponasanja“, zaključuje Tadić.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, ranije tokom dana Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, potvrdili su za naš portal da je proces ujedinjenja u veliku Demokratsku stranku praktično gotov, te da se čeka da epidemiološke mere zaštite od koronavirusa popuste kako bi mogli da finalizuju proces udruživanja.

„Zoran Lutovac i ja smo precizirali korake koji treba da se obave oko našeg ujedinjenja u Demokratsku stranku. Mi smo sve obavili i i sad nas samo epidemiološka situacija sprečava da se ta stvar završi i formalizuje konačno. Mi verujemo da je Demokratska stranka sa novim ljudima i novim odgovorima ono što je potrebno i da je upravo to snaga koja okuplja milion i dvesta hiljada ljudi“, rekao je Zelenović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare