Foto:Shutterstock

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su zajednički video samit koji se održava umesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu.

U Briselu najavljuju da će se lideri u današnjem razgovoru fokusirati na odgovor na krizu COVID19, a da sama politika proširenja nije deo agende.

Srbiju na video samitu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, a sa Zapadnog Balkna razgovorima prisustvuju i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Sa evropske strane na video konfrenciji učestvuju lideri 27 država članica EU, čelnici EU institucija kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatske, kao predsedavajuće Savetom EU, a očekuje se i usvajanje ”Zagrebačka delaracija”.

Prema uvidu Tanjuga u tekst Deklaracije, EU lideri će ponoviti svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona.

Fokus Delaracije biće na „jedisntvu i solidarnosti“ u borbi protiv korona virusa, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu COVID19.

Delaracija koju potpisuju lideri EU, uz „konsultacije“ sa liderima Zapadnog Balkana, ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pomirenja i saradnje i rešavanja bilatreanih problema pri čemu se pozdravlja izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri će partnere sa Zapadnog Balkana pozvati da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom kao i da jačaju zajedničku saradnji na rešavanju zajedničkih izazova kao što su zajednička bezbednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

„U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou“, između EU i Zapadnog Balkana“, stoji u zaključku Deklaracije.

Na kraju razgovora zaključke konferencije predstaviće predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar