Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ujedinjena opozicija Srbije zatražila od Evropske unije (EU) da, po istom modelu kako je to urađeno u Severnoj MakedonijI, pošalje u Srbiju dve ekspertske grupe koje će u jednom izveštaju oceniti stanje demokratije i vladavine prava, a u drugom stanje u medijima, saznaje FoNet.

Posle takvih izveštaja, pod pokroviteljstvom EU uspostavljen je dijalog između vlasti i opozicije u Severnoj , podseća se u pismu evropskim institucijama.

Rezultat tog dijaloga bio je sveobuhvatan sporazum na bazi koga su organizovani slobodni i fer izbori, a pravila koja su tada dogovorena su važila i za izbore koji su u sredu održani u Severnoj Makedoniji.

U skladu sa tim, Ujedinjena opozicija Srbije veruje da bi upravo ova dva izveštaja mogli da predstavljaju početnu tačku za buduće uključivanje EU u proces rešavanja političke krize u Srbiji.

U pismu se istice da nova metodologija pristupanja EU stavlja akcenat upravo na stanje demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima.

Bez konkretnog političkog angažmana iz Brisela, demokratija, kao i čitav proces pridruživanja Srbije EU biće dodatno ugroženi, upozorava se u pismu Ujedinjene opozicije Srbije.

Kako se saznaje, pismo su potpisali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predstavnici Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Građanske platforme i Pokreta slobodna Srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar