Foto: Arhiva

Već godinama njihovi crteži čine jedan od najboljih prikaza političke svakodnevice u Srbiji. Trojica naših poznatih karikaturista, Dušan Petričić, Marko Somborac i Predrag Koraksić Koraks prikazali su karikaturama svoje viđenje predstojeće izborne trke, kao i način na koji će se ona odvijati u narednom periodu.

Komentarišući karikaturu koja, po njegovom mišljenju, ilustruje predstojeću izbornu kampanju, Dušan Petričić, karikaturista NIN-a i stalni saradnik Nova.rs, za naš portal navodi da on spada među ubeđene zagovornike bojkota izbora, te da nema sumnju u njegovu svrsishodnost.

„Živimo u imitaciji države, sa imitacijom parlamenta. Imamo imitacije svih institucija – premijera, predsednika, opozicije i izbora. Кonačno, tužno ali logično, imamo imitaciju birača, odnosno naroda.Vlast ne veruje narodu, što je vidljivo demonstrirala tokom poslednja dva meseca uvođenjem policijskog časa. Narod ne veruje vlasti i opoziciji, a ni opozicija ne veruje narodu – jedan neraspletivi krug zaziranja i nepoverenja. Jedino satiričari i karikaturisti žive u zlatnom dobu, kao nevoljni ratni profiteri“, objašnjava Petričić.

NIN, 13. decembar 2018.

Naš čuveni karikaturista Predrag Koraksić Koraks prikazao je predstojeće izbore u svetlu pandemije koronavirusa koja još uvek nije okončana.

Karikatura – Predrag Koraksić Koraks

Osvrnuvši se na svoj rad, u kome je prikazao odlazak koronavirusa i dolazak predizborne kampanje, Marko Somborac kaže da su naznake početka izborne trke i odlaska pandemije viđene već u spotu Srpske napredne stranke, gde su predstavljeni rezultati borbe protiv Covid-19 virusa.

Marko Somobrac/Blicstrip karikatura

„Tu se ide i korak dalje, pa se politički protivnici optužuju za ometanje tih napora. Očekujemo sad nastavak – tajne snimke kako Đilas sa kineskim tajkunima jede slepog miša i tako donosi virus u Srbiju, kao i da Bastać i Borko (Stefanović) kradu maske od doktora i sestara, sa velikim finalom gde se antitela nekog iz SNS koriste kao lek protiv korone. Očekujem od vlasti da nas zaštiti od ovih kojih nas ometaju u borbi protiv pandemije i time izvršavaju zločin protiv zdravlja nacije. Trebalo bi da podnesu krivične prijave protiv njih, da ne bi raznim hejterima dali povoda da kažu da je to sve samo zbog kampanje, već da je to apsolutno istina“, kazao nam je Somborac.

Izboru u Srbiji, na kojima će građani birati novi saziv parlamenta, održaće se u nedelju 21. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare