Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Nemanja Jovanović

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana za Nova.rs patrijarh Irinej.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati. On je za Nova.rs rekao da će SPC i dalje insistirati na stavu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

„Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno“, naveo je Irinej.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih „Srbija nije Srbija“.

„Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena ogromna krv od Vidovdana do danas“, rekao je on, opisujući Kosovo kao „svetu zemlji za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda“.

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

„Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik“, poručio je srpski patrijarh za naš portal.

Podsetimo, prethodnih dana su intezivirani napori za obnovu dijaloga Beograda i Prištine povodom rešavanja statusa Kosova. Tim povodom, Srbiju je u ponedeljak posetio Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, dok je sastanak dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući, planiran za 27. jun, otkazan zbog optužbe koju je protiv Tačija pokrenulo Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare