Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

Apelujem i sa bolom u duši pozivam Mila Đukanovića da razmisli šta radi. Ne čini dobro niti sebi, ni svom narodu, ni crkvi - poručio je patrijarh srpski Irinej, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„Čudno je da čovek koji nije kršten, koji je ateista i pripada bivšem režimu – hoće da stvori crkvu. To se nije desilo u istoriji hrišćanstva – da onaj ko ne podnosi hrišćane stvara jednu crkvu“, naveo je patrijarh.

On je situaciju u Crnoj Gori uporedio sa situacijom u nekadašnjoj Hrvatskoj.

„Cilj je, po svoj prilici, da se primeni metod koje su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj – da se protera srpski narod“, kaže patrijarh Irinej.

On je naveo da SPC poštuje Crnu Goru kao državu i da je to prihvaćeno, ali da na žalost nije prihvaćeno i postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

Irinej je istakao da su sve svetinje u Crnoj Gori srpske i da su ih podizali Nemanjići i oni koji su sledili njihov rod i kulturu.

Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

„Ne znam da postoji i jedna hram koji je podignut od kada postoji nova država Crma Gora. Sve štpo postoji pripada SPC. Moramo se boriti da to tako i ostane. Stanje je vrlo teško. Ono što mi zastupamo je i stav svih pravoslavnih hrišćanskih crkava, katoličkih, protestantskih i nekih muslimanskih zajednica“, rekao je Irinej.

On je naveo da je jasno da je plan Mila Ðukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda i apelovao na njega da promisli šta čini. Irinej je rekao da mi priznajemo ljude koji se deklarišu i kao Crnogorci i dodao da većina od njih kažu: Ja sam Srbin, a potom Crnogorac.

On dodaje da se sada stvara jedno mišljenje i jedna nova nacija crnogorska, koja treba da istisne potpuno sve što se zove srpsko.

„U ovoj politici, ima tu dosta ljudi iz crkve, koji kumuju ovom stanju. Nadam se da će mnogi koji su bili za tu ideju crnogrske crkve i crnogorske nacije da uvide situaciju i kuda sada ide i da će verovatno promeniti svoje mišljenje“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da su čak i za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma vlasti imale mnogo više respekta prema SPC, „u odnosu na ove današnje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare