Izborni dan u Srbiji je doneo izlaznost manju od 50 odsto i 62,6 odsto glasova za listu sa imenom predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

Na uzorku od 94,2 odsto obrađenog biračkog materijala, u Narodnu skupštinu Republike Srbije ulaze tri većinske i četiri manjinske liste.

PROČITAJTE JOŠ

Vučićeva lista bi, prema projekciji, trebalo da ima 189 poslanika, lista koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije je dobila 10,9 odsto, odnosno 32 mesta, a lista koalicije SPAS, na čelu sa Aleksandrom Šapićem, osvojila je 4,2 odsto, što je dovoljno za 12 mandata.

Devet predstavnika u parlamentu će imati Savez vojvođanskih Mađara, a lista Muamera Zukorlića i Albanske demokratske alternative imaće tri poslanika.

U Skupštinu Srbije će i SDA Sandžaka – sa dva mandata.

Najbliži cenzusu od tri odsto bile su liste „Za Kraljevinu Srbiju“ (2,7 odsto), Suverenisti (2,6) i Metla 2020 (2,4 odsto).

Srpska radikalna stranka je ostala na dva odsto.

Pokret slobodnih građana je ostao na 1,8 odsto, 0,2 manje je dobila lista Srpske stranke Zavetnici, a koalicija Ujedinjena demokratska Srbija sa čak 11 partija došla je do jednog procenta podrške izašlih birača.

Ispod jednog procenta su dobile liste Milana Stamatovića i Dragana Jovanovića, Pokret Levijatan, Grupa građana 1 od 5 miliona, Koalicija za mir na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, koalicija Zelene stranke i Nove stranke, Narodni blok Velimira Ilića i Momira Stojanovića, te Ruska stranka.

Nevažećih listića je bilo četiri odsto.

Najveća dilema je rezultat lokalnih izbora u Šapcu. U nedelju posle ponoći je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao za Nova.rs da se i dalje broje glasovi, dok je Uroš Janković, ispred liste Metla 2020 naveo za naš portal da je u toku „rovovska borba“.

Dešavanja iz izbornog dana pronađite u našem dnevnom blogu, a praćenje rezultata i reakcije u našem večernjem programu u nastavku teksta

Sve reakcije na rezultate izbora, analize čitajte u našem posebnom blogu na linku.

02.00 – Kraj izbornog dana

Hvala na pažnji i pratite nas od 6.00, sa novim informacijama u vezi sa izborima u Srbiji.

01.44 – Metla nije prošla u Skupštinu, ali jeste na lokalu

Koalicija Metla je zabeležila prelazne rezultate u većini gradova na lokalnim izborima, pa i na nivou pokrajine, iako nije prešla cenzus za parlamentarne izbore.

Opširnije u posebnoj vesti.

01.30 – Rovovska borba u Šapcu

Uroš Janković ispred pokreta Metla 2020 rekao je za Nova.rs da se i dalje broji u Šapcu.

“Odlučivaće šest – sedam biračkih mesta, a sa njih se već tri ili četiri puta broje glasovi”, rekao je Janković za Nova.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

01:11 Zelenović: Još se broji

Prvi čovek Šapca i kandidat liste Zajedno za Srbiju, dela Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je za Nova.rs da rezultata još nema.

„Još se broji“, rekao je Zelenović za Nova.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

01:00 Glas po glas…

Prema nezvaničnim informacijama, razlika između liste SNS, te ukupnog zbira lista Novi tim, Šabac je naš i Metla 2020 je nekoliko stotina glasova.

00:55 Čeka se na rezultate iz Šapca

Šabac je grad u kom se trenutno vodi najveća borba. Glasovi se i dalje broje. Postoje oprečne informacije o rezultatima, ali bi oni uskoro trebalo da budu poznati.

00:48 POKS na ivici cenzusa: Zadovoljni smo

Koalicija Za kraljevinu Srbiju je na republičkim izborima četvrta po broju glasova od 21 izborne liste.

Ta lista je na pokrajinskim izborima prešla cenzus i osvojila pet poslaničkih mandata.

Opširnije u posebnoj vesti.

00:39 SNS: Istorijski rezultat u Kragujevcu

U Gradskom odboru Srpske napredne stranke noćas je proglašen, kako je ocenjeno, istorijski rezultat na republičkim i lokalnim izborima u Kragujevcu, održanim u nedelju.

Kandidat za gradonačelnika liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Nikola Dašić je pred novinarima čestitao svim ostalim listama koje će ući u gradski parlament i poželeo im uspeh i sreću.

„Nadam se da ćemo razgovarati, imaćemo prilike da pričamo o budućnosti grada Kragujevca. Mi smo svojim rezultatom sada svakako stekli jednu veliku obavezu prema Kragujevčanima, svima podjednako“, rekao je Dašić.

00:38 SNS osvojila Vračar

Lista Srpske napredne stranke osvojila je 33 od ukupno 63 odbornička mandata u Skupštini opštine Vračar, pokazuju podaci Opštinskog odbora SNS u toj beogradskoj opštini.

Opširnije u posebnoj vesti.

00:32 Čedomir Jovanović: Važna mi je budućnost dece

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) i „Koalicije za mir“, koja je na održanim republičkim izborima ostvarila rezultat od samo 0,3 odsto, Čedomir Jovanović, izjavio je novinarima, da će LDP nastaviti da postoji, istrajavajući na prepoznatljivoj politici i dodao da nije iznenađen izbornim rezultatima.

Opširnije u posebnoj vesti.

00:19 Naprednjaci slave i u Paraćinu, Paunović izgubio

Kako Nova.rs saznaje, u Paraćinu je pobedila lista okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić za našu decu” Vladimir Milićević, što znači da je pala još jedna “slobodna zona” u Srbiji pala.

Opširnije u posebnoj vesti.

00:18 POKS neće ući u Skupštinu

Srđan Bogosavljević iz Ipsosa rekao je da se rezultati izborao i broj osvojenih mandata neće promeniti i da je POKS pao na 2,7 odsto, tako da neće ući u parlament.

Bogosavljević je napomenuo i da je POKS pokazao dobar rezultat, ali da nije uspeo da pređe cenzus.

Kaže i da SVM, nikada nije prošla bolje sa osvojenih devet mandata.

00:15 SNS vodi u Paraćinu

Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Prema prvim neformalnim podacima, Srpska napredna stranka vodi na izborima u Paraćinu. Reporterka N1 u tom gradu kaže da se ispred prostorija SNS-a slavilo, kao i da je puno građana na ulicama. Pristalice SNS-a otišle su i ispred zgrade opštine gde su nastavili slavlje.

Nema nikakvih zvaničnih podataka ni o izlaznosti, a nezvanično se kaže da je ona oko 50 odsto.

Reporterka N1 saznaje i da će se prvi zvanični podaci znati tek ujutro. Rečeno je da je do 23h obrađeno osam od 55 biračkih mesta.

00:13 Sergej i Tadić ulaze u Skupštinu opštine Vračar

„Koalicija Socijaldemokratske stranke Srbije, Pokreta slobodnih građana i Nove stranke je, prema najnovijim podacima, treća po redu lista koja ulazi u Skupštinu opštine Vračar„, rekao je za naš portal funkcioner SDS Konsatantin Samofalov.

“Trenutno brojanje kaže da smo negde između 10 i 11 odsto glasova i ne verujem da će biti nekih velikih razlika”, rekao je Samofalov za Nova.rs

00:05 Pobeda SNS u Pirotu

Prema nezvaničnim podacima izbornih štabova, na lokalnim izborima u Pirotu pobedila je lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić-Za našu decu“.

Dobre rezultate imaju i Grupa građana „Najbolje za Pirot“ i Socijalistička partija Srbije, dok se za sada ne zna da li će još neka od ostalih sedam lista preći cenzus.

Prvi na listi SNS i kandidat za gradonačelnika Vladan Vasić izjavio je da je izlaznost birača u Pirotu 55 odsto i da očekuje ubedljivu pobedu svoje liste i na parlamentanim izborima. Po do sada prebrojanih 30 odsto glasačkih listića, lista SNS je osvojila 55 odsto, rekao je Vasić i dodao: „To je pobeda i za mene jer na lokalnim izborima pobeđujem peti put“.

00:02 SNS proglasila pobedu u Nišu

SNS je u Nišu proglasila pobedu na lokalnim izborima, a da to učine sačekali su završetak predsednikovog obraćanja u Beogradu. U sedištu stranke u Nišu, u nekadašnjim prostorijama RTS-a, naprednjaci su izneli svoje preliminarne rezultate, javlja N1.

Osvojili su, saopšteno je, 61,89 odsto glasova od ukupnog broja izašlih na lokalnim izborima, dok se Gradska izborna komisija u ovom gradu nije oglasila večeras.

Poslednji podaci GIK-a odnose na izlaznost do 18 sati, koja je bila skoro 40 procenata, dok je SNS saopštio da je izlaznost u Nišu bila 43,66 odsto.

Predsednica GIK Ljiljana Berić saopštila je ranije večeras da prvi zapisnik ne očekuje pre 22 sata, a do tada će, kako.je rekla za N1, stranke već izneti svoje rezultate.

Poverenik Gradskog odbora SNS Zvezdan Milovanović rekao je na konferenciji za novinare da je na izborima za gradski parlament ta stranka dobila 61,89 odsto glasova, što je, kako je kazao, „još veće iznenadjenje“.

„Od 102.390 birača koji su izašli na birališta dobili smo 60.000 glasova, što je za 16.000 više nego na prethodnim izborima“, izjavio je Milovanović.

Nosilac liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u Nišu Dragana Sotirovska kazala je da je na području Nišavskog okruga SNS ostvario pobedu u svim opštinama, a najbolji rezultat je ostvaren u Doljevcu sa 87,5 odsto glasova, potom u Merošini 77,77 odsto glasova pa a u Ražnju 76,68 odsto.

„Na lokalnim izborima SNS postigla je najbolji rezultat u Merošini osvojivši 68,29 odsto glasova, dok je Gadžin Han na drugom mestu sa 58,14 odsto glasova“, rekla je Sotirovska.

00:00 Jutka poražen u Brusu

Foto: twetter@goranpancevo

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus koji je optužen za seksualno uznemiravanje svoje sekretarice Marije Lukić, izgubio je na izborima u ovom gradu, javio je „Blic“.

23:50 Novi rezultati: SNS 189 mandata, SPS 32, SPAS 12

Broj mandata na 93,2 obrađenog uzorka Ipsos-Cesid

SNS 189
SPS 32
SPAS 12
SVM 9
ADA 3
Zukorlić 3
SDA 2

Izlaznost: 47,6 odsto

23.49 Spekulacije: U Šapcu cenzus prešle tri liste

U Šapcu još uvek nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se spekuliše da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: „Aleksandar Vučić-Za našu decu“, „Šabac je naš“ Nebojše Zelenovića i „Novi tim za Šabac“-Jelena Milošević.

Jedan od kandidata sa liste Aleksandar Vučić za našu decu doktor Branko Vujković objavio na Fejsbuku „Dobili smo i Cersku bitku i Boj na Mišaru! Oslobađamo Šabac“.

U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.

23:47 „Izlaznost na Starom gradu 26 odsto“

Prema podacima liste Srce grada koja je učestvovala na izborima za opštinu Stari grad, izlaznost na toj opštini je 26 oko odsto, a ta lista osvojila je 8,9 odsto glasova birača.

Podaci sa do sada obrađenih mesta koje ima ta lista pokazuju da je SNS osvojila 46 odsto, lista “Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija” osvojila je 16 odsto, SPS 10 odsto, lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za stari grad” 9,8 odsto, METLA 8,5, a lista Srce grada dobila je 8,9 odsto podrške birača, javlja N1.

23.38 Đukanović: Idem da upalim baklju kao čovek

Funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović nakon govora Aleksandra Vučića, predsednika stranke, izjavio je: „Idem sad da upalim baklju kao čovek“. Funkcioneri SNS-a nisu bili raspoloženi da daju izjave nakon što je Aleksandar Vučić proglasio pobedu na izborima.


23:32 Stigao Nebojša Stefanović

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar policije Nebojša Stefanović je u pola 12 stigao u izborni štab SNS. Mnogi su se pitali zašto ga nije bilo još od početka, budući da su svi ostali ministri stigli još oko 20 časova.


23:27 (FOTO) Šta piše u Vučićevim papirima

Reporteri Nova.rs uspeli su da „zavire“ u Vučićev govor i ostale papire koje je držao tokom obraćanja naciji. Sve to pogledajte u posebnoj vesti na linku.

Foto: Nova.rs

23:15 Rezultati na obrađenih 89,1 odsto uzorka

SNS: 62,6 odsto

SPS-JS: 10,8 odsto

SPAS: 4,2 odsto

POKS: 2,7 odsto

Suverenisti: 2,6 odsto

Metla: 2,4 odsto

SRS: 2,0 odsto

SVM: 2,3 odsto

PSG: 1,8 odsto

Zavetnici: 1,6 odsto

Zdravo da pobedi: 0.9 odsto

UDS: 1 odsto.


23:08 Lutovac: Nastavljamo borbu za slobodne izbore

Demokratska stranka u večerašnjem saopštenju, koje je potpisao predsednik Zoran Lutovac, saopštila je večeras da će nastaviti borbu za, kako kažu slobodne i poštene izbore zajedno sa građanima Srbije „.

Oni su čestitali građanima Srbije koji danas nisu izašli na izbore, jer tako, tvrde, nisu dali legitimitet budućoj skupštini i vladi koju ta skupština izabere.

U saopštenju se tvrdi da je tokom izbora bilo nepravilnosti, kupovine glasova, prisile ljudi da izađu na birališta, te da izbori nisu bili samo nelegitimni, već i potpuno nelegalni.

Ističu da izlaznost nije ključno pitanje i da u Srbiji ne postoji minimum uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.


23.02 – Dačić: Ostvarili smo cilj

izbori 2020 sps
Foto: Printscreen

„Sačekao sam da se pobednici prvi obrate. Čestitam Vučiću i SNS, važno je za Srbiju da je zadržala političku stabilnost. Mi smo zadovoljni rezultatom, ja sam postavio za cilj da vidim da li je narod Srbije zadovoljan onim što sam radio. Osvojili smo više mandata u odnosu na prethodne izbore. Mi smo ostvarili svoj cilj, u specifičnim uslovima. U normalnim uslovima teško da bih rekao da smo zadovljni, ali imajući u vidu da su druge političke partije propale, da ih nema, da smo jedini opstali, to govori o postojanosti naše partije i koalicije sa Jedinstvenom Srbijom. Ako nastavimo saradnju sa SNS, radićemo još posvećenije na državnim i nacionalnim interesima“, rekao je Dačić.


22.57 Glišić se obratio pre Šapića

Funkcioner koalicije SPAS Vladan Glišić je za RTS rekao da ta koalicija ulazi u Narodnu skupštinu kako bi preuzela odgovornost.

„Svesni smo svoje snage, očekujem razumevanje za naše stavove, kandidovali smo ideju o društvenom konsenzusu, smanjivaju tenzija i za to smo dobili podršku. Spremni smo za razgovore sa druge dve parlamentarne stranke koje imaju ogromnu podršku, ali imamo granice i nismo spremni da pređemo preko svojih principa“, rekao je Glišić.


22:48 – Vatromet u Novom Sadu posle pobede SNS


22:47 Slavlje SNS bez Nebojše Stefanovića

Foto:Nemanja Jovanović

Pobedu na predsedničkim izborima 2017. godine Aleksandar Vučić je dočekao grljenjem Nebojše Stefanovića

Tri godine kasnije, aktuelnog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova nije bilo u izbornom štabu Vučićeve liste za parlamentarne izbore, a opširnije čitajte u posebnoj vesti na linku.


22:45 Najavili bojokt, ali ipak izašli na izbore nakon što su dobili asfalt

Iako su najavli bojkot lokalnih i parlamentarnih izbora, jer obećani projekti za leskovačko selo Kukulovce nisu ispunjeni građani su ipak na izbore izašli nakon asfaltiranja puta, pišu Južne vesti.


22:43 Izlaznost po regionima:

Srbija: 47.6%
Vojvodina:51.6%
Beograd:38.5%
Centralna Srbija:49.9%
Sandžak:47.7%
Preševo Bujanovac:52.7%

(Izvor Ipsos-Cesid na 87,2 odsto obrađenog uzorka)

22:38 (VIDEO) Slavlje u SNS

22:31 Tri većinske i četiri manjinske liste u Skupštini

Parlamentarni izbori 2020. godine će u Skupštinu Srbije verovatno uvesti samo tri većinske i četiri manjinske liste. Vladajuća Srpska napredna stranka, koja je na ovim izborima nastupila sa imenom predsednika Srbije i SNS u nazivu, imaće oko 189 poslanika.

22:21 Vučić: Ovo nisam doživeo

iz
Foto: N1

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova stranka osvojila više od dva miliona glasova.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je večeras:

“Dragi prijatelji, u politici sam dugo, ali ovakav trenutak nisam doživeo. Nisam očekivao ovakvao poverenje naroda, ali dobili smo i veliko upozorenje da moramo da budemo marljiviji”

Nova.rs u predstavništvu Srpske napredne stranke

Posted by Nova.rs on Недеља, 21. јун 2020.


22:19 Trifunović: Borićemo se do kraja

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi ćemo se ovde boriti do kraja“ poručio je lider PSG uz poruku da mu nije žao što je promenio odluku o bojkotu.

“Ne, nije mi žao što sam promenio odluku o bojkotu, mi smo se borili i borićemo se do kraja” naglasio je Trifunović.


22:17 Novi raspored mandata (obrađeno 80,8 odsto uzorka)

SNS 189
SPS 32
SPAS 12
SVM 9
ADA 3
Zukorlić 3
SDA 2

80,8 uzorak, 47,7 izlaznost


22:13 Live iz štaba SNS

Nova.rs u predstavništvu Srpske napredne stranke

Posted by Nova.rs on Недеља, 21. јун 2020.


22:11 Novi raspored mandata (Ipsos-Cesid 78,1 obrađenog uzorka)

SNS 188
SPS 32
SPAS 12
SVM 9
ADA 3
Zukorlić 3
SDA 3

Izlaznost: 47,3 odsto


22:05 Šešelj izbegao novinare

Lider radikala Vojislav Šešelj je odlučio da se ne obrati okupljenim novinarima i pristalicama stranke, već je to učinio njegov sin Aleksandar Šešelj.


22:01 Prvi rezultati koje je saopštila Republička izborna komisija

Republička izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate: SNS 63,35 odsto ili 20.990 glasova, SPS – JS 10,67 odsto ili 3.536 glasova, POKS 2, 57 odsto ili 853 glasa, Šapić 2,17 odsto ili 718 glasova – ovo su rezultati na 0,85 odsto obrađenog biračkog tela.

Republička izborna komisija je za dva sata obradila svega 2,3 odsto biračkih mesta, navodeći da je tako zbog otežane procedure pošto se „najpre skeniraju zapisnici, pa tek onda unose u kompjutere“, te da se na pojedinim biračkim mestima prvo pristupilo brojanju glasova za lokalne, a potom za parlamentarne izbore, iako je preporuka drugačija.

Prema podacima RIK-a SRS je osvojio 1, 58 odsto, UDS 0,32 odsto, Metla 2020 1, 16, Zavetnici1, 11, Pokret slobodnih građana, 0, 78, Suverenisti 1, 16, Jedan od pet miliona 0, 37, Nek maske padnu 0, 11, Čedomir Jovanovic- koalicija za mir 0,28 i Pokret Levijatan 0, 44 odsto glasova . Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića većih nepravilnosti nije bilo, javlja izveštač Nova.rs iz RIK Gordana Petković.


21:59 Ipsos-Cesid (74 odsto obrađenog uzorka): Broj mandata

SNS – 187 mandata
SPS – 32 mandata
SPAS 11 mandata
SVM 9 mandata
ADA 4 mandata
Zukorlić 3 mandata
SDA 3 mandata


21:57 LSV: Razočarani smo

U Ligi socijademokrata Vojvodine nisu zadovoljni preliminarnim rezultatima, po kojima imaju svega 1 odsto, javlja dopisnica Nova.rs Ana Lalić iz Novog Sada.
„LSV je izasla sa programom zbog kog smo osnovani i pokušali smo da predstavimo politikom bez sukoba i timskim radom za različite vrednosti. Nažalost, glasači nisu odgovorili na način na koji smo mi očekivali. Moraćemo još puno vremena, energije i truda da uložimo. Čeka nas još puno posla“ rekao je za Nova.rs generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.


21:54 Gledajte live iz PSG

Posted by Nova.rs on Недеља, 21. јун 2020.


21.52 Rezultati na 70,3 odsto obrađenog uzorka (Ipsos-Cesid)

SNS 179 mandata
SPS 30 mandata
Šapić 11
SVM 8
Zukorlić 3
Albanska demokratska alternativa 4
SDA Sandžak 3

Izlaznost: 47.2


21:48 POKS na ivici cenzusa, PSG gotovo bez šansi

Prema preliminarnim podacima parlamentarnih izbora u Srbiji, parlamentarni status će dobiti samo tri većinske liste. Sigurna u parlamentu je lista sa imenom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa više od 60 odsto glasova, slede lista na čelu sa SPS sa preko deset i lista koju predvodi Aleksandar Šapić sa četiri odsto. Opširnije čitajte u posebnoj vesti.


21.46 – Obrađen uzorak 67,6 odsto, rezultati:

izlaznost 47,1

SNS 62.3%

SPS 10.6

Šapić 4

POKS 2,9

Suverenisti 2,6


21.43 Trifunović se obraća u 22h

Sergej Trifunović će obratiti medijima u 22h, javlja izveštač Nova.rs Bojana Milovanović.


21.40 Novi presek Ipsos – Cesid na osnovu 43,7 odsto uzorka

SNS 62,5 odsto

SPS 10,7 odsto

Šapić 4,1 odsto

POKS 2,9 odsto

Suverenisti 2,6 odsto

Metla 2,5 odsto

SRS 2,1

SVM 2,1 odsto

PSG 1,8

UDS 1,1 odsto

ZDP 1,1 odsto


21.38 Veća izlaznost na Kosmetu nego na prošlim izborima

Svoje glasačko pravo na izborima za parlament Srbije, na Kosovu i Metohiji je iskoristilo 55.178 birača. To je 57,88 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, saopšteno je iz Misije OEBS i 15 odsto više nego na izborima 2016, a opširnije čitajte u posebnoj vesti.


21.36 Stevanović: SNS je pobedio u Kragujevcu

Veroljub Stevanović saopštio je da je  SNS pobedio  u Kragujevcu. Preliminarni rezultati kažu da je  40 odsto osvojio SNS,  20 odsto Verkova koalicija  „Svi  na ovu stranu“. Izlaznost prema njihovim uzorcima je oko 48 odsto u Kragujevcu, javlja dopisnica Nova.rs Aleksandra Petrović.


21:29 – Cesid: SNS-u 180 mandata

Prve procene IPSOS-CESID kažu da će SNS osvojiti 180 od 250 mandata u parlamentu, SPS-JS 30, a Aleksandar Šapić 11 manddata. Tu su i četiri manjinske stranke – SVM 8 mandata, Albanska demokratska alternativa četiri mandata, Zukrolić tri i SDA Sandžaka dva mandata.

Mandati:

SNS – 180
SPS-JS – 30
SPAS- 11
SVM – 8
Albanska demokratska alternativa – 4
Lista Muamera Zukorlića – 3
SDA Sandžak – 2


21.27 Novi rezultati: SNS 62,7 odsto, SPS 10,6, Šapić četiri odsto

SNS: 62,7 odsto
SPS: 10,6 odsto
Šapić 4 odsto
(Ipsos, obrađeno 55 odsto uzorka)


21.26 Grbović: Neće biti očajanja

Pavle Grbović iz PSG: „Ako uspemo biće slavlja, ako ne uspemo neće biti očajanja“, javljaju izveštači PSG.


21.25 U izbornom štabu SPS veliki broj novinara

U izbornom štabu SPS okupio se veliki broj novinara i fotorepotera. Međutim, njima se niko od funkcionera te stranke jos nije obratio. Prvo obraćanje predviđeno je u 22.30 sati.

Obraćanje lidera LDP Čedomira Jovanovića najavljeno je za 22:20

U izborni štab socijalista došli su Joška Broz, Boris Milićević, jedan od osnivača Gej strejt alijanse, kao i pantomimičar Marko Stojanović


21.13 – Prvi rezultati

Srđan Bogosavljević je saopštio prve rezultate. Prva trojka SNS, SPS i Šapić. Vojvođanski Mađari su 2,2, a pored njih samo manjinske stranke prelaze cenzus. Prema prvim rezultatima CeSID i Ipsos, na uzorku od 43,7 odsto, tri liste su preko cenzusa, lista Aleksandra Vučića, koaliciona lista na čelu sa SPS i lista na čelu sa Aleksandrom Šapićem.

Vučićeva lista, navodi se, ima 63,4 odsto, SPS 10,3, a Šapićeva lista 3,9.

Prema ovim prognozama, Suverenisti imaju 2,5, lista Metla 2020 2,3, a lista POKS 2,8.

SNS: 63,4 odsto

SPS: 10,3 odsto

SRS: 2,2 odsto

Šapić: 3,9 odsto

POKS: 2,8 odsto

Metla 2,4 odsto

(Ipsos, 44,1 odsto obrađenog uzorka)


21:07 Vučić lično prati izlaznost u svakom gradu

Kako javlja reporterka Nova.rs Milica Božinović, u kancelariji u kojoj je Vučić, na zidu su papiri sa imenima gradova i pored svakog piše kolika je bila izlaznost po satima, koliko ima birača…


21:06 Vučićeva ćerka stigla u štab SNS

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U SNS štabu, u posebnoj prostoriji sa barskim stolovima, nalaze se porodice funkcionera, mladi iz SNS, prijatelji I ostale zvanice. Medijima tamo nije dozvoljen ulaz. U štab SNS je stigla i Milica Vučić, ćerka Aleksandra Vučića.


21:05 Stigla Vesna Pešić u PSG

U izborni štab PSG stigla je i Vesna Pešić. „Mislim da ćemo da ćemo da prođemo“, kratko je odgovorila na naše pitanje čemu se nada, kakvim izbornim retultatima, javlja izveštač Nova.rs Bojana Milovanović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

21:03 Uticanje na birače putem telefona

Vujo Ilić iz organizacije Crta izjavio je večeras da je u izbornom danu i u kampanji dominirali pokušaji uticanja na birače putem zvanja telefonom.

„Imali smo sada prvi put u kampanji pokušaj da se telefonskim putem dodje do svih gradjana Srbije. To je anketa koja pokušava da promeni vaše mišljenje pre nego da vas pita za mišljenje“, rekao je Ilić u specijalnoj Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Cenzus“.

On je ocenio da je u medijima bila velika neravnoteža u tradicionalnim medijima u korist vlasti. Dodao je da je donekle ta neravnoteža bila nadoknadjena kroz kampanju na društvenim mrežama.

„Ali, u Srbiji se još uvek manjina birača informiše preko društvenih mreža“, kazao je Ilić.

On je kritikovao pojedine medije koji nisu davali prostora opoziciji koja se zalagala za bojkot izbora, iako je i to potpuno legitimna politička ideja o kojoj su gradjani morali da čuju relevantne informacije.


20.55 -Faktor plus: „Uz Vučića, dvocifreni rezultat imaće SPS“

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je naveo da će uz listu Aleksandra Vučića dvocifren procenat glasova imati još samo koaliciona lista predvođena SPS.


20.54 Đilas: Lažni izbori

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da „ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspeli“ jer je na njih izašlo manje od 50 odsto birača. Đilas je na konferenciji za novinare opozicije koja je bojkotovala izbore, rekao da je prema njihovim podacima na izbore izašlo 42 odsto birača, a u Beogradu 36 odsto.



20.48 – Manja izlaznost  samo iz godine „belih listića“

Republički zavod za statistiku je konstatovao da je izlaznost na izborima bila manja samo u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine. Miladin Kovačević iz zavoda je naveo da je do 18.00 izašlo 42 odsto birača na teritoriji cele Srbije, dok je za Beograd navedeno da je izlaznost 33,5 odsto.


20.47 SNS: „Moram do šefa“; nema Nedimovića i Stefanovića

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U SNS je stigla i funkcionerka stranke Marija Obradović. Bila je vidno raspoložena i u prolazu je novinarima rekla „Moram do šefa“. U izborni štab SNS stigla je i Vučićeva savetnica za medije, Suzana Vasiljević. U izborni štab SNS još uvek nije stigao aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović, kao ni nosilac liste Branislav Nedimović, javljaju izveštači Nova.rs Vojislav Milovančević i Milica Božinović.


20.41 -Zabeležene nepravilnosti

„Da je bilo nepravilnosti koje su zabeležene u većem procentu one bi mogle da utiču na izborne rezultate. Zabeleženi su pojedinačni slučajevi, višestruko glasanje, neproveravanje identiteta, glasanja u ime drugog lica, nekoliko slučaja nasilja. Posmatrači su zabeležili i sumnje na kupovinu glasova, čuveni ‘bugarski voz'“, naveo je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA.


20.38 Sedam odsto manja izlaznost nego 2016.

CRTA saopštava da će broj izašlih birača biti za oko sedam odsto manji od izlaznosti iz 2016. godine. Izlaznost po regionima čitajte u posebnoj vesi na linku.

Pored ministara iz SNS, u štabu te stranke su i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, član Predsedništva SNS i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, član Glavnog odbora SNS i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i Dragomir Karić iz Pokreta snaga Srbije, koalicionog partnera SNS.


20.31 – SNS tvrdi da je izlaznost u Srbiji veća od 50 odsto

SNS tvrdi da je izlaznost u Srbiji veća od 50 odsto, javlja RTS. Ukoliko izlaznost bude veća od 50 odsto, kako tvrde u SNS, za prelaženje cenzusa od tri odsto biće potrebno oko 100.000 glasova.


20.27 Funkcioneri SNS neće da pričaju s novinarima, svi idu kod Vučića

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Niko od funkcionera u SNS štabu ne želi da komunicira s medijima, već svi odlaze u kancelariju gde se nalazi Aleksandar Vučić, koji je prvi stigao u izborni štab SNS, javlja reporter Nova.rs Milica Božinović. Tu su Siniša Mali, ministar finansija, Ana Brnabić, Milena Popović, udovica Olivera Ivanovića, ministarka Jadranka Popović, ministri Zoran Đorđević, Zorana Mihailović i Zlatibor Lončar i Vanja Udovićić. Tu je i Nebojša Bakarec.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

20.22 – Stigli Dačić i Palma u izborni štab SPS-JSS

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U izborni štab SPS – JSS stigli su Ivica Dačić i Dragan Marković Palma. SPS U izbornom štabu na dva video-bima i prati se RTS, javlja reporter Nova.rs Nataša Latković. U izborni štab SPS stiglo je čitavo rukovodstvo stranke. Pored Dačića, tu su ministri Goran Trivan i Branko Ružić, Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs


20.21 Sergej imitira Slobu, peva Bitlse

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana za naš portal, neposredno posle zatvaranja birališta, kaže da se prema raspoloživim podacima očekuje izlaznost od oko 50 posto. Kontrolori PSG zabeležili su i pojedine nepravilnosti, a među najvećima je slučaj kada su u Novom Sadu nepoznate osobe nudile novac za izlazak na birališta. Slučaj je prijavljen policiji, a ne zna se u ime koje izborne liste su nudili novac. Jedna od nepravilnosti bilo je i omogućavanje pojedincima da glasaju bez lične karte. Miletić očekuje da će njegova stranka ući u parlament. „Očekujem da ćemo imati i dosta više od tri posto, koliko je potrebno za cenzus“, rekao je Miletić.

Sergej je imitirajući Slobodana Miloševića izašao na binu, uzeo mikrofon i rekao da „veruje da u ovom narodu ima snage da se pobedi ovo zlo“. Nakon toga zapevao je Bitlse.


20.11 Izlaznost po regionima 

Izlaznost po regionima: (do 19h)

Ukupna izlaznost Srbija: 44,9 odsto

Vojvodina: 47,6 odsto (52,3 odsto 2016. godine)

Beograd: 35,2 odsto (51, 7 odsto 2016. godine)

Centralna Srbija: 47,5 odsto (49,3 odsto 2016.)

Sandžak: 44 odsto odsto (45,8 odsto 2016.)

Preševo i Bujanovac: 48,9 odsto (9,1 odsto)

Izvor: Ipsos


20.10 – Prvi rezultati u 20.40

Srđan Bogosavljević, istraživač javnog mnjenja i osnivač Ipsos – Stratedžik marketinga, rekao je da se prvi rezultati očekuju u 20.40 časova, gostujući na RTS.


20.04 Pratite Nova.rs live iz prostorija Pokreta Slobodnih građana

Posted by Nova.rs on Недеља, 21. јун 2020.


20.02 – Rast u pretposlednjem satu

IPSOS je objavio da je do 19.00 na birališta izašlo 45,5 odsto građana, dok je CeSID naveo da je procenat izašlih nešto manji, 44,9 odsto.


20.01 – Pratite Nova.rs

Tokom večeri će se sa najnovijim informacijama iz izbornih štabova stranaka i kandidovanih lista javljati naši reporteri.


20.00 – Zatvorena su biračka mesta

Očekujemo da uskoro stignu prvi preliminarni rezultati. Najavljeno je da bi prvi rezultati trebalo da budu objavljeni između 20.30 i 20.45.

Kako je izgledao izborni dan pročitajte u našem dnevnom blogu.

Pravo glasa je imalo 6.584.376 birača, koji su svoje pravo mogli da iskoriste na 8.385 biračkih mesta. Osim republičkih, građani su mogli da glasaju na pokrajinskim i lokalnim izborima u opštinama širom Srbije.

Birači su pred sobom imali 21 izbornu listu, koje će morati da dobiju više od tri odsto glasova kako bi stekle pravo na učešće u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

Pored stranaka i koalicija koje su učestvovale na izborima, proteklih meseci su bile aktivne i poruke za bojkot izbora, pre svih sa adresa stranaka članica Saveza za Srbiju.

Tokom izbornog dana su prijavljivane nepravilnosti.

Konstatovane su već standardne pojave „bugarskih vozovi“, „zatamljenih stakala“ i zastrašivanja, a iz Republičke izborne komisije je objavljeno da je do 18 sati na izborne jedinice izašlo 40,82 odsto birača.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare