Foto: Profimedia.rs

Na dan ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. oko sedam sati ujutro, dva automobila, jedan iza drugog, bila su parkirana ispred zgrade u kojoj je živeo Ivanović, zatim su kružili oko nje, a potom su ga pratili. Iz prvog vozila – “opel astre” Ivanović je sat vremena kasnije ubijen, dok drugi – “pežo” svetle boje nikada nije pronađen, niti je otkriveno ko je njegov vlasnik.

Kako za portal Nova.rs kaže Mahmut Haljimi, advokat optuženog Marka Rošića, to se navodi u spisima sa dokaznim materijalom, koje je pripremilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

Da je pežo zajedno sa opel astrom kružio oko zgrade Ivanovića i pratio ga, do sada nije pominjano u javnosti. Sa druge strane, zapaljena astra je pronađena ubrzo nakon ubistva, a kako je utvrdila srpska policija, ranije je bila u vlasništvu jednog Srbina iz Austrije, koji je odavno preminuo.

Haljimi je, kao i ostali advokati odbrane, imao uvid u kompletan materijal koji sadrži ukupno 12.500 stranica.

Njegov klijent Marko Rošić optužen je da je pomagao izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

Haljimi kaže da se svega 25 do 30 stranica odnosi na njegovog klijenta. Najjači dokaz protiv njegovog klijenta je ceduljica koja je posle ubistva pronađena u džepu ubijenog Ivanovića, a na kojoj je bio napisan broj registarske tablice Rošićevog automobila. Cedulju je našao Miroslav Ivanović, brat lidera GI SDP, koji je nakon ubistva primetio da ga vozilo sa istim registarskim brojem prati.

„Miroslav Ivanović kasnije je izjavio da rukopis kojim je ispisan broj tablice ne pripada Oliveru Ivanoviću, što bi moglo da znači da je neko pokušao da da smernice suprotno onom što se desilo. Imali smo uvid u fotografije koje su izvučene sa video zapisa, ali se on na njima ne vidi u blizini stana ili kancelarije Ivanovića. Smatram da dokaza protiv mog klijenta nema“, navodi Mahmut Haljimi.

Osim Marka Rošića, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića optuženo je još pet osoba. Na toj listi su četvorica pripadnika Kosovske policije Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, a okrivljena je i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića. Oni se terete za učešće ili organizovanje kriminalne grupe na čijem čelu su, kako se sumnja, Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Optužnica ne daje odgovor ko su ubice, niti ko je ubistvo naručio.

„Sumnja se da je šef pogranične policije dovezao ubice sa Merdara“

Faruk Korenica advokat Spasojevića kaže da su dva zaštićena svedoka rekla da su krijući se iza betonskog stuba videla Spasojevića i dva lica koja ulaze u policijsko vozilo, a za koje tužilaštvo sumnja da su ubice Ivanovića. On takođe otkriva da se u obrazloženju optužnice navodi da se sumnja da je Rade Radosavljević, nekadašnji šef pogranične policije KPS koji je u bekstvu, ubice dovezao sa Merdara u Mitrovicu.

„Nema nikakve logike da ih potom moj klijent stavlja u policijsko vozilo, vozi po Mitrovici… Nema tog suda koji može da kaže – pomogli su nekom, a da se ne zna kome“, priča za Nova.rs Korenica.

On dodaje da postoje još dva svedoka – njegove kolege policajci, a koji su tvrdili da je skrivao predmet Marka Rošića u slučaju paljenja automobila Olivera Ivanovića i nije postupao po njemu.

Preostala dva optužena Dragiša Marković i Žarko Jovanović se terete da u svojstvu policijskih službenika nisu ispunili svoje službene dužnosti na dan ubistva i posle ubistva Ivanovića, da su otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze, a onda se udaljili sa lica mesta, počinivši krivično delo.

Okrivljeni Marković se sumnjiči da je nakon ubistva uzeo čauru sa lica mesta, te da je bez ovlašćenja dao informacije koju čine službenu tajnu jednom policijskom službeniku Republike Srbije.

SMS poruke, fotografija, kamere

Kako je navedeno u optužnici, Silvana Arsović je pomogla u izvršenju teškog ubistva, stvarajući uslove i otklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela. Ona je navodno bila u saznanju da su kamere u kancelariji GI SDP bile nasilno isključene iz struje, da bi ih aktivirala odmah nakon ubistva.

Jovana Filipović, advokatica Silvane Arsović, kaže za Nova.rs da se protiv njene klijentkinje pominju tri dokaza – veštačenje sa kamera, SMS prepiska i fotografija na kojoj je navodno Arsović.

„Veštačenje kamera nije potpuno. Nepoznato je na koji način su uključene, kada su radile, kada nisu… Kao dokaz navedena je i neka fotografija na kojoj je Oliver Ivanović sa bratom, sestrom…, a na njoj je, tvrde, i Silvana, a ona zapravo tu nije. Svakako ta fotografija ništa ne dokazuje. Takođe, SMS poruke nemaju veze sa ovim slučajem. Mojoj klijentkinji je drugarica poslala link sa vešću da je uhapšen jedan od optuženih u ovom slučaju Marko Rošić, na šta je ona odgovorila sa „kukuu“ i to je uvršteno kao dokaz“, priča Filipović i dodaje da nema nijednog neposrednog dokaza koji se odnosi na ulogu Arsović u ubistvu.

Jedan od optuženih je i Nedeljko Spasojević, bivši pripadnik KPS, koji se tereti da je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, pomogao im, otklonio prepreke i omogućio im da se kreću službenim automobilom policije. Takođe, kako se navodi u optužnici, odveo ih je do vozila iz kojeg je kasnije pucano na Ivanovića. Osim za pomaganje u ubistvu, on je optužen i za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja.

Radoičić i Veselinović osumnjičeni da su na čelu kriminalne grupe

Foto: Printscreen N1

Prema optužnici koja je pročitana na na pripremnom ročištu, do ubistva Ivanovića došlo je delovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu su, kako se sumnja potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Oni su u bekstvu i po kosovskim zakonima ne mogu da budu optuženi, ukoliko prethodno nisu saslušani. U bekstvu je Željko Bojić, koji se takođe sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe.

Kako je ranije preneo Radio Slobodna Evropa, u optužnici koju je pročitao tužilac Bljerim Isufaj navodi se da su svi okrivljeni delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa strukturom i hijerarhijom, koja nije formirana slučajno, već deluje od 2011. godine.

„Ova grupa je izvršila krivična dela teškog ubistva, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, zloupotreba službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosova. Svaki od okrivljenih su izvršili inkriminirajuće radnje, konkretno za pomenutu grupu, kojom prilikom radnje ove organizovane, kriminalne grupe su rezultovale pogibijom Olivera Ivanovića“, rekao je tužilac Bljerim Isufaj.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018. godine. U optužnici se navodi da je ubijen sa šest metaka iz vozila “opel astra” sa zatamnjenim prozorima.

Advokati odbrane dobili poziv da vide video snimke

Na pripremnom ročištu advokati optuženih žalili su se da nisu dobili uvid u video snimke, već su imali pristup samo fotografijama koje su iz njih izvučeni. Oni su juče za portal Nova.rs rekli da ih je Tužilaštvo pozvalo da pogledaju snimke kojima raspolažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar