Foto: EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Krizni štab sutra bi na sastanku trebalo da utvrdi pravila koja će na dan glasanja, 21. juna, važiti na biračkim mestima. Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi za Nova.rs da će članovi biračkih odbora biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će građani na glasanje morati da ponesu maske, a biće im preporučeno i da nose svoje hemijske olovke. Na svakom biračkom mestu trebalo bi da budu obezbeđena četiri kvadrata za svakog birača, a na ulazu i kod članova biračkih odbora dezinfekciona sredstva.

Do dana održavanja izbora mnoge mere koje su sada na snazi verovatno će biti ukinute, ali će i tada postojati rizik od širenja koronavirusa. Zbog toga će Krizini štab sutra raspravljati o pravilima kojih će na dan glasanja svi morati da se pridržavaju na biračkim mestima.

Povezane vesti:

S obzirom na to da će članovi biračkih odbora biti u većem riziku od građana koji će dolaziti na glasanje, za njih će važiti i strožija pravila.

„Članovi biračkih odbora moraće da budu zaštićeni, da nose maske i rukavice, naročito što će razmak između njih i birača biti manji od dva metra. Oni će primati lična dokumenta, pozive za glasanje… Mislim da vizir nije neophodan, ali videćemo još“, kaže Tiodorović za naš portal.

On navodi da će na biračkim mestima morati da bude obezbeđen veliki broj hemijskih olovki za glasanje, ali da će Krizni štab svakako preporučiti građanima da ponesu svoje olovke. Kako kaže, biće obavezno da nose i maske.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

„Međutim, smatram da svakom građaninu treba omogućiti da glasa. Sa ukidanjem vanrednog stanja mi smo preneli odgovornost na građane. Onaj ko ne bude nosio maske rizikuje da se inficira. Ako se pojavi bez te zaštitne opreme na biračkom mestu to će negde biti zabeleženo i biće mu saopšteno da na sebe preuzima veliki rizik“, kaže Tiodorović.

Nošenje rukavica za glasače neće biti obavezno. Ipak, građani koji to budu učinili moraće da ponesu još jednu.

Povezane vesti:

„Glasači će morati da skinu rukavice i zbog UV lampe i zbog spreja kojim će prst biti poprskan. Rukavice nisu neophodne, ako perete ruke često. Pretpostavljam da ćemo propisati obavezu da na ulazima i kod članova biračkih odbora budu raspoređena dezinfekciona sredstva. To je čisto oprez, kako bi smanjili rizik“, dodaje Tiodorović.

On navodi da ne može precizno da se kaže koliko će birača moći da bude prisutno u isto vreme na biračkim mestima, jer to zavisi od veličine prostorije u kojoj se glasa.

„Negde će to biti dozvoljeno 10 ljudi, negde 50. Negde se glasa u školskim salama koje su velike, negde u učionicama. U svakom slučaju, za svakog birača treba da budu obezbeđena četiri kvadrata, odnosno fizičko rastojanje od dva metra“, zaključuje Tiodorović.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani 21. juna, a pravo da glasa imaće oko 6,7 miliona birača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare