Ana Brnabić, Zorana Mihajlović kombo
Foto: Arhiva

Je li SNS razgovarao o kandidatima za premijera ili ne? Da li je predsednik blizu odluke o koaliciji sa Šapićem ili je daleko od toga? Zašto premijerka Brnabić i ministarka Mihajlović šalju različite poruke javnosti i koja je pozadina njihovog najnovijeg sukoba?

Od ova tri pitanja poslednje je i najmanje bitno, ali je, istovremeno, i najzanimljivije.

PROČITAJTE JOŠ...

Jer, Mihajlović i Brnabić nisu „zaratile“ samo ovoga puta oko toga ko će bolje interpretirati misli, želje i taktiku šefa stranke. Ovo je, zapravo, najmanje četvrti put da u javnosti između njih sevaju varnice.

A da je „rat“ u pitanju nema sumnje. Premijerka je, naime, rekla da je sinoć razgovarala sa predsednikom Vučićem i da joj je on rekao da je razočaran saradnjom sa SPS, zatim da ozbiljno razmišlja o koaliciji sa Šapićem, te, na kraju, da su dva kandidata u igri za premijera (ona i još jedan iz redova SNS).

Mihajlović je, međutim, ubrzo direktno odgovorila: da koalicija sa SPAS-om nije gotova stvar; da se ne seća da su u stranci konkretno razgovarali o imenu novog premijera. 

Šta je istina? Za sad samo potvrđena – da su premijerka i ministarka ponovo u „tihom ratu“. I taj rat ima svoj istorijat.

Kolutanje očima

Prvi „incident“ dogodio se 2017. godine, kada je govor premijerke Ane Brnabić na konferenciji za medije „Duing biznis 2018: Jačanje konkurentnosti Srbije“, izazvao neobičnu reakciju ministarke. Mihajlović je najpre premijerku gledala u neverici, potom se ironično nasmejala, klimala glavom, a zatim je prevrnula očima dok je Brnabić u izlaganju pomenula NALED iz kojeg je i sama „potekla“.

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE/ ZORAN PETROVIC

Nema sumnje da je ministarka znala da će kamere snimiti tu njenu reakciju.

Rodna ravnopravnost kamen spoticanja

Idemo li u Evropu stvarno ili stojimo u zakonu od 2009. godine koji nikada nije primenjen i zbog koga kao rezultat imamo desetine ubijenih žena, zapitala se 2018. godine ministarka Mihajlović, uhvativši zalet za „optužbu“ koja je usledila. Mihajlović je rekla novinarima, pred početak Treće srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture „Razvoj budućnosti“, da bi Brnabić, „najbolja od svih nas“, trebalo da odluči da li idemo u Evropu kada je u pitanju rodna ravnopravnost ili ostajemo negde daleko u 2009. godini.

Ana Brnabić Prajd 2017.
Ana Brnabić na Prajdu 2017; Foto: AGENZIA SINTESI / Alamy / Alamy / Profimedia

„Vreme je da premijerka Ana Brnabić preseče i da odluči da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne. Na kraju, pošteno je da jedna žena donese odluku o tome“, navela je Mihajlovićeva na svom Fejsbuk profilu.

CarGo, taksisti i rupe u zakonu

Govoreći o štrajku taksista koji je blokirao Beograd u oktobru prošle godine, premijerka je izjavila da taksisti maltretiraju građane jer komapnija CarGo ne krši Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kao što oni tvrde.

PROČITAJTE JOŠ...

„Rad kompanije CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu. Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona“, rekla je tada premijerka Brnabić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ova premijerkina izjava naljutila je ministarku koja joj je poručila:

„Nema tu nikakve rupe u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju“, poručila je ministarka Mihajlović i dodala da se zakon kakav je usvojen mora poštovati.

„Zakon mora da se poštuje, sada se pokušava da se napravi još jedna, ne dobra stvar, a to je da se zaklanjanjem iza priče o nepoštovanju zakona, prave priče da postoje neki sukobi u Vladi. Samo imamo jednu kompaniju koja ne poštuje zakon i obavlja taksi prevoz nelegalno, ili na divlje. Nema razlike izmedju te kompanije i divljih taksista – rekla je ministarka i dodala da ona „nije u sukobu sa premijerkom Anom Brnabić po pitanju CarGO, koliko je premijerka u sukobu sa njom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar