Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Aleksandar Olenik izjavio je da će za izbore u Srbiji biti stvoren evropski blok, koji će se zvati Ujedinjena demokratska Srbija.

Olenik je na tribini Foruma pisaca i GDF-a u Kulturnom centru u Botunji kod Kragujevca rekao da blok neće imati epitete „evropski“ ili „građanski“, kako bi obuhvatio što više stranaka koje izlaze na izbore, ali i zbog toga što pitanje Evrope kod građana u Srbiji „nije više dominantno“.

Ocenio je da u Srbiji postoje velike i višestruke podele i optužio bojkotaški opozicioni Savez za Srbiju da sve one koji nisu sa njima proglašavaju „Vučićevima“, dok vlast sve one koji nisu s njom proglašava „izdajnicima i lopovima“, saopštio je GDF.

„Ideja je bila stvoriti te dve grupe i ne dozvoliti ništa drugo, nikakvo drugačije mišljenje“, ocenio je Olenik.

Po njegovim rečima, postoji i podela na nacionalizam kao dominantnu političku ideju u Srbiji poslednjih 30 i više godina, i na građansku Srbiju.

“Srbija 21” je postigla dogovor sa grupacijom stranaka okupljenih oko Vojvođanskog fronta koje predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom o koalicionom sporazumu o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Jedan od lidera Srbija 21 Nenad Konstantinović izjavio je da će koalicija koju čine evropski orjentisane stranke u narednim danima objaviti i nosioca zajedničke liste.

Inače, „Srbija 21“ je prošlog vikenda objavila da će učestvovati na izborima, što je, kako je tada rekao Konstantinović, bio prvi korak.

Uveren je da će u naredna tri meseca stvoriti organizaciju koja može da se izbori za promenu izbornih uslova i vlasti, a kazao je i da je siguran da će ih u naredne dve godine biti dovoljno da na predsedničkim izborima 2022. godine pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.