Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U Evropskoj komisiji kažu da je trenutna mogućnost pružanja pomoći kroz EU Mehanizam civilne zaštite ograničena zbog teške situacije u kojoj se cela Evropa našla izbijanjem zaraze Covid 19.

U trenutku kada je broj mrtvih u Italiji prevazišao broj žrtava korona virusa u Kini, a italijanski zdravstveni sistem se bliži kolapsu, u Briselu navode da EU Mehanizam civilne pomoći raspolaže sa jednim timom za hitnu medicinsku pomoć, tri napredne medicinske ispostave i dve mobilne labaratorije koje mogu biti upotrebljene u borbi protiv Covid 19.

„Važno je da napomenom da to nisu kapaciteti EU već zemlja članica, a zbog teške situacije širom EU mogućnost slanja medicinske pomoći zavisi od nacionalnih mogućnosti“, kaže portprol Komisije Balaš Ujvari.

U Briselu naglašavaju da juče odobreni okvir za stvaranje zaliha medicinske opreme na EU nivou još nije postao operativan.

Dodaje se da će ušećeče u prvom ikada uspostavljenom sistemu zaliha medicinske opreme na nivou EU biti omogućeno za sve zemlje su već članice EU mehanizma za civilnu zaštitu uključujući i Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je Srbija od Kine tražila pomoć u medicinskom materijalu i osoblju, kao i da zbog poslednje odluke Evropske komisije nije moguć uvoz te opreme iz Evropske unije.

„Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina… Mnoge bogatije zemlje od nas su stravično podlegle, a broj umrlih u svim (evropskim) zemljama se dramatično povećava“, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram