Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazili su zabrinutost zbog nove odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa i uticaja koji bi ona mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

U saopštenju OEBS se navodi da je Vlada Srbije 28. marta usvojila odluku u pet tačaka, kojima se centralizuje objavljivanje informacija o pandemiji korona virusa tokom vanrednog stanja, kao i da sve informacije mogu objaviti samo premijer Srbije ili osobe koje ovlasti Krizni štab za borbu protiv virusa Covid – 19.

Ta odluka izgleda da novinarima i medijima isključuje dobijanje informacija o pandemiji iz drugih izvora, sem onih koji su pomenuti u toj odluci, navodi se u zajedničkom saopštenju Dezira i Oricija.

Pristup informacijama je od ključnog značaja za medije koji u vreme zdravstvene krize imaju važnu ulogu u pružanju ključnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih vesti o pandemiji, ocenio je Dezir.

Dezir je ukazao da u potpunosti razume potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, ali je ipak zabrinut zbog uticaja te odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora.

On je naglasio da bi odluka mogla negativno da utiče najviše na lokalne medije, uključujući njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom.

Oricio je naveo da Misija OEBS u Srbiji u potpunosti podržava sve napore vlasti Srbije u borbi protiv koronavirusa, koji uključuju pružanje pouzdanih informacija građanima tokom pandemije.

Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbeđena saradnja građana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija sa svih nivoa vlasti, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja, dodao je Oricio.

#related-news_1

Dezir i Oricio su naglasili važnost očuvanja slobode izražavanja, koje će biti veoma važno za buduću primenu nove medijske strategije u Srbiji, koja je usvojena u januaru, zahvaljujući zajedničkom naporu Vlade Srbije, novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva.

Vlada Srbije je 28. marta usvojila zaključak o informisanju u vreme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji koronavirusa tokom vanrednog stanja.

Ta odluka predviđa da sve informacije u vezi s pandemijom javnosti saopštava premijerka Srbije Ana Brnabić ili lice koje ovlasti Krizni štab.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram