Foto:TANJUG/TANJA VALIĆ

Ambasadorka Ursula Gacek, koja predvodi Specijalnu misiju OEBS (ODIHR) za procenu sprovođenja izbora u Srbiji, izjavila je na konferenciji za medije u Beogradu da je dvojna uloga predsednika države, koji je ujedno i lider vladajuće partije, značajno bacila senku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i same izborne kampanje. Ona je rekla da je uočeno da su glavne televizijske i novinske kuće promovisale politiku vladajuće strukture.

Ursula Gacek iz ODIHR-a rekla je predstavljajući izveštaj te misije OEBS-a da su jučerašnji izbori u Srbiji na efikasan način sprovedeni bez obzira na pandemiju kovida 19. Međutim, kako je navela sama dominantna uloga vladajuće partije i u medijima bila je zabrinjavajuća.

„Nakon okončanja vanrednog stanja, svi učesnici u parlamentarnim izborima mogli su da sprovode kampanju, a poštovane su i osnovne slobode. Međutim, one prednosti koje su uživale vladajuće partije, odluka dela opozicije da bojkotuju izbore i ograničena debata su ograničili mogućnost i u pružanju informacija glasačima. Upravo je to učinilo da sami birači budu nedovoljno informisani i da budu prilično frustirani tom činjenicom“, navela je Gacek.

Ona je podsetila da je oko 6,5 miliona građana imalo pravo glasa, a sami izbori su odloženi zbog kovida 19. Kako je navela, jučerašnji izbori su prošli kako treba i poštovane su sve procedure, ali je specijalna misija uočila slučajeve i primila izveštaje o kršenju izborne tišine, što je išlo u korist vladajuće partije.

„Ova misija koja je specijalizovana za procenu izbora je mnogo šira od praćenja dana održavanja izbora. Jedan bitan deo našeg posla je da se osvrnemo i prostudiramo pravni okviru  okviru koga se izbori održavaju. Mi tu možemo da zaključimo da pravni okvir obezbeđuje sprovođenje demokratskih izbora, ali brojne preporuke koje smo mi dali proteklih godina i dalje nisu sprovedene. To obuhvata oblasti poput administracije, medija, finansiranja kampanje, reševanja sporova i sankcija za izborne prekršaje. Ovi izbori su obeleženi političkom polarizacijom koja je bila intenzivna i bojkotom značajnog dela opozicije“, rekla je Gacek.

Ona je navela da dvojna uloga predsednika koji je i lider vladajuće partije značajno je bacila senku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i same izborne kampanje.

„To zapravo predstavlja kršenje obaveza svih OEBS-ovih zemalja da poštuju jasnu podelu između države i političkih stranaka“, rekla je Gacek.

Ona je dodala da je razumljivo što je kampanja bila odložena zbog vanrendog stanja, pa čak i kada je ono ukinuto, svega nekolicina stranaka je sprovodila mitinge zbog situacije.

„To je prirodno preusmerilo sam tok kampanje na medije, kako one tradicionalne, tako i na društvene mreže. Uočili smo da glavne televizijske kuće i novinske kuće promovisali politiku vladajuće strukture. Međutim, neznatan broj medija koji je nudio alternativne stavove nije imao veliku pokrivenost i zbog toga nije bilo moguće da se obezbedi efikasna protivteža“, rekla je Gacek.

Ona je navela da će tim ODIHR ostati u Beogradu do kraja nedelje, te da će pratiti sve moguće pritužbe koje su pristigle i da će najznačajni dokument, odnosno celovit izveštaj, biti objavljen nakon dva meseca. 

Upitana da li je uočila kupovinu glasova, slučajeve takozvanog bugarskog voza i kršenje izborne tišine, Gacek je navela da je samo posmatranje izbora bilo ograničeno zbog situacije sa kovidom 19.

„Videli smo ograničeni broj nepravilnosti. Ne znam ništa o ‘bugarskom vozu“. Jako je važno da se naglasi da mi nemamo statistički uzorak da bismo mogli da donesemo generalizovani zaključak. Zato je važno da vidimo da li će pritužbe građana biti podnete“, rekla je ona.

Stefan Kraus, takođe predstavnik OEBS-a, izjavio je da je jedno od ograničnja njihove misije to što nisu bili mogućnosti da pošalju veliki broj posmatrača na izborna mesta.

„Uprkos tome što smo imali priliku da vidimo manju broj neregularnosti i kršenja izborne tišine, taj statistički uzorak je mali pa nismo u mogućnosti da damo generalni zaključak“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare