FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Tokom ovog vikenda većina stranaka "bojkot opozicije" trebalo bi da donese i zvanične odluke o tome da li će učestvovati na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Izvesno je da na njima neće učestvovati Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i Narodna stranka, pokret Dveri će svoju odluku zvanično saopštiti sutra, dok će Inicijativa Ne davimo Beograd to učiniti sledeće nedelje.

Od opozicionih stranaka i pokreta koji su se zalagali za bojkot, Pokret slobodnih građana prvi je napustio tu ideju i pre dva dana doneo odluku da ipak učestvuje na izborima zakazanim za 26. jun. Kako je izjavio lider tog pokreta Sergej Trifunović, PSG će na parlamentarne izbore izaći samostalno, dok je moguće formiranje koalicija sa “principijelnim strankama”, među koje je uvrstio i Novu stranku Zorana Živkovića.

Trifunović je tada rekao da u Savezu za Srbiju ima još stranaka koje su zainteresovane da izađu na izbore, ali nije otkrio koje su partije u pitanju.

Inicijativa Ne davimo Beograd: Bojkot ima smisla, ako smo svi u tome

U Inicijativi Ne davimo Beograd danas nisu mogli da nam kažu da li ostaju pri odluci o bojkotu. Radomir Lazović, aktivista NDBG, navodi za Nova.rs da će sačekati odluke ostalih stranaka opozicije, te da će o tome raspravljati sledeće nedelje.

„Ako bojkot nije zajednička odluka svih iz opozicije, i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim. Bojkot je bila dobra ideja, ali ona ima smisla ako smo svi u tome. Ako neke stranke napuste tu ideju, ona je potpuno obesmišljena“, kaže Lazović.

Predaja izbornih lista do 6. juna

U ponedeljak bi Republička izborna komisija trebalo da donese rešenje o nastavku izbornih radnji, posle čega bi trebalo da krene i predizborna kampanja. Stranke koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21. juna liste bi trebalo da predaju 15 dana pre glasanja, odnosno 6. juna.

Izvesno je da na izborima neće učestvovati Stranka slobode i pravde, čiji je lider Dragan Đilas to potvrdio gostujući na TV Nova S. On je rekao da je to definitivna odluka, te da je uveren i da će ostale članice Saveza za Srbiju ostati pri ideji bojkota.

„Treba da idem na izbore kako bi nas desetoro dobilo poslanička mesta i da bih se tukao u parlamentu. Neću da uđem u Skupštinu gde me neko vređa. Stranka koju vodim, a mislim i ceo SzS, neće u tome učestvovati“, naveo je Đilas.

Danas je SSP tu odluku i zvanično da potvrdio na sednici Predsedništva stranke.

Tadić bi na izbore, ali nema sa kim

Odluku o bojkotu ni formalno neće preispitivati Demokratska stranka. Dejan Nikolić, potpredsednik DS-a, navodi za Nova.rs da će ta partija definitivno bojkotovati ove izbore, te da ni danas ni sutra neće biti održana ni sednica Predsedništva, već će to verovatno biti učinjeno sledeće nedelje.

Izvori našeg portala da je lider SDS Boris Tadić zainteresovan da učestvuje na izborima, ali se to ne čini izglednim, jer, bar za sada, nema sa kim da ide u koaliciju.

On je predlagao da sve opozicione partije naprave „listu za bojkot“ i izađu na izbore, ali uz obećanje da će nastaviti da bojkotuju sednice Skupštine. Ta ideja u Savezu za Srbiju, međutim, nije prihvaćena.

Odluka o bojkotu konačna je i za Narodnu stranku Vuka Jeremića. I ova partija tokom vikenda bi trebalo da održi sednicu Predsedništva, ali kako nam je rečeno, svi u toj stranci su za bojkot izbora.

Funkcioner NS Miroslav Aleksić pre tri dana je poručio građanima da na dan glasanja ostanu kod kuće, da ne izlaze zbog svoje bezbednosti, ali i zbog načina na koji ih je vlast “zakazala“ i nepostojanja nijednog elementarnog uslova za njihovo održavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare