Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija uz konsultacije sa zemljma članicama izuzeće zemlje Zapadnog Balkana iz sistema koji zahteva dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme.

Nova uredba stupiće na snagu 26. aprila, a pored izuzeća za zemlje Zapadnog Balkana podrazumevaće i neophodnu autorizaciju izvoza u treće zemlje samo za zaštitne maske.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će novi sistem dozvola za izvoz, koji je uveden neposredno nakon početka pandemije COVID19 u Evropi, obuhvatiti samo jednu kategoriju prozivoda (zaštitne medicinske maske) i da će smanjiti „geografski obim“ primene.

„Pored prethodno postojećih izuzetaka, iz dozvola za izvoz izuzeće se zemlje Zapadnog Balkana, koji su uključeni u proces duboke integracije sa Unijom, Gibraltar i teritorije država članica isključene iz carinske unije EU“, stoji u dokumentu Komisije.

U Evropskoj komiji dodaju da će u duhu međunarodne solidarnosti, nova šema sada izričito zahtevati od država članica da po ubrzanim procedurama odobre izvoz hitnih nabavki u kontekstu humanitarne pomoći.

„Uredba obavezuje države članice da se prilikom procene da li će izdati odobrenje za izvoz konsultuju sa Evropskom komisijom koja mora doneti mišljenje u roku od 48 sati”, navodi se u dokumetu Komisije.

U Evropskoj komisiji podsećaju da je sistem dozvola za izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU uveden 15 marta na 30 dana, a da će nova uredba biti na snazi od 26. aprila do 26. maja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram