Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Apel lidera Dveri Boška Obradovića da vernici usred pandemije koronavirusa idu u crkvu i prisustvuju vaskršnjim bogosluženjima naišao je na razumevanje u DS-u, dok funkcioneri SSP i NS navode za portal Nova.rs da u ovom trenutku treba slušati struku, izbegavati incidente i sačekati da vlast donese odluku da li će pustiti građane da idu u crkve.

Boško Obradović je pre dva dana pozvao građane da dođu u crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku na bogosluženje za predstojeći pravoslavni Uskrs, a danas je uputio i otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve i zamolio ih da se kod državnih vlasti založe da se „omogući prisustvo vernika Vaskršnjim bogosluženjima“, koje mogu biti održane na otvorenom prostoru.

Obradović je ocenio da su pravoslavnim hrišćanima u Srbiji u ovom trenutku “ugrožena osnovna verska prava” i predložio SPC-u da na vrhuncu epidemije u Srbiji organizuje litije.

Ovaj apel Obradovića različito vide u Savezu za Srbiju. Dragana Rakić, potpredsednica DS, kaže da „ukoliko bi se poštovalo sve ono što propisuje medicinska nauka, ne vidi razlog da se vernicima uskraćuje pravo na duhovne potrebe“.

„To podrazumeva korišćenje mera zaštite i držanje fizičke distance. Ne može da se ignoriše ono što država propiše, ali je pitanje da li država to što propisuje donosi u skladu sa Ustavom. Mora da donese mere u interesu svih građana. Treba poslušati i ono što kaže vladika Grigorije da ne treba da iskušavamo i svoju veru i boga, već da se ponašamo onako kako kaže medicinska nauka“, navodi ona za Nova.rs.

Sa druge strane, funkcioner Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da, iako je vernik, nije pristalica toga da se prave incidenti.

„Narodna stranka izneće stav putem saopštenja, a odluku o tome kako će pravoslavni vernici obeležiti Uskrs treba da donese SPC u skladu sa merama koje odredi država. Treba pustiti vlast da donese odluku da li će tokom praznika pustiti građane u crkve“, kaže Aleksić za naš portal.

Da nije vreme za okupljanja koja mogu da dovedu u rizik od zaraze veći broj ljudi, smatra Marko Bastać, član Predsedništva Stranke slobode i pravde. On za naš portal navodi da poštuje sve želje, ali ističe da smo u uslovima epidemije dužni da slušamo struku i nauku.

„Stav svih relevantnih stručnjaka je da socijalne kontakte treba svesti na minimum. Koliko sam video, i ruski patrijarh i papa su se svako na svoj način založili da se ljudi ne okupljaju u crkvama dok traje epidemija, a vladika Joanikije je organizovao internet litije. Mislim da su to primeri kako treba da se ponašamo za praznik koji dolazi“, kaže Bastać.

Narednih dana trebalo bi da bude doneta odluka kakve će mere biti na snazi sledećeg vikenda, kada pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs. Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će o tome odlučiti Krizni štab, kao i da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj, a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je infcirana i one koja je osetljiva.

U Srbiji je epidemija koronavirusa na vrhuncu. Do danas je od kovida-19 preminulo 80 osoba, a registrovano je 3.630 obolelih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram