Aleksandar Obradović / Foto: Printscreen N1

Iznenađen sam koliko je bila odmerena izjava predsednika Aleksandra Vučića prilikom posete Krušiku. Mislim da su određene institucije uradile svoj posao i da su istražile moje navode i ustanovile da sam bio u pravu , rekao je uzbunjivač Aleksandar Obradović za Nova.rs.

„Siguran sam da je predsednik upoznat sa njihovim izveštajem“, kaže Obradović i dodaje da je očigledno da je Vučić dobio izveštaj o poslovanju „Krušika“, da su nadležni proverili sve ono o čemu je on govorio jer je to dokumentovano i neodbranjivo.

Aleksandar Obradović, zaposleni u „Krušiku“ i uzbunjivač koji je novinarima dostavio podatke o umešanosti oca ministra Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem, pušten je na slobodu 18. decembra. Bio je u kućnom pritvoru od polovine oktobra jer je protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

Javnost nije znala da je Obradović uhapšen sve dok nedeljnik NIN sredinom oktobra nije objavio da je u pritvoru već dvadeset dana, nakon čega su usledile oštre reakcije javnosti i građanski protesti. On je ubrzo prebačen u kućni pritvor.

Obradović je uhapšen pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svedoči o tome da je u trgovinu oružjem umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u „Krušiku“ i oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cenama.

On je osumnjičen da je odao poslovnu tajnu o izvozu oružja, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna.

„Ja i dalje čvrsto stojim iza svega što sam rekao,  ne odstupam,  ni korak nazad i nadam se da će svi akteri u aferi Krušik odgovarati“, rekao je za Nova.rs Obradović.

Prema njegovim rečima, nada se i da će Tužilaštvo „izaći iz meditacije“ i da će imati reakciju na ono na šta je ukazivao.

Upitan da prokomentariše situaciju u fabrici, Obradović kaže da je decembarska plata počela da kasni radnicima i da ih je to veoma zabrinulo.

„Bio je najavljen štrajk, ali je država stala iza Krušika i odobrila dva kredita“, naveo je Obradović uz ocenu da je današnji dan jako bitan za fabriku namenske industrije jer su otvoreni pogoni za proizvodnju kapisli.

Obradoviću je suspenzija sa posla produžena od 17. januara do okončanja pravosnažnog krivičnog postupka.

„Ja bih želeo da počnem nešto da radim kako bih ispunio svoj dan i skrenuo misli sa svega. Imam 41 godinu i ne prija mi situacija da mi roditelji i sestra pomažu, loše to utiče na mene i na dostojanstvo“, rekao je za Nova.rs Obradović.