Foto: NOVA S

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odgovori da li su istinite tvrdnje bivšeg savetnika predsednika Amerike za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o podeli Kosova i da li u Parizu i Briselu namerava da nastavi sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem "tamo gde je stao" sa Hašimom Tačijem.

„Nakon javnog priznanja Boltona da se na sastancima između Beograda i Prišine razgovaralo o podeli Kosova i razgraničenju, i to ne na njegovu inicijativu, pitamo Vučića da li je tačno da je samoinicijativno još 2018. godine pokrenuo temu podele i razgraničenja na tajnim sastancima sa predstavnicima separatističke vlasti u Prištini“, navodi se u današnjem saopštenju.

Obradović pita Vučića ko ga je od državnih organa Srbije i kada ovlastio da pokreće ovu temu i na osnovu koje pregovaračke platforme usvojene u Narodnoj skupštini.

„Da li je svestan da ovim krši Ustav Srbije i svoju predsedničku zakletvu, kao i Rezoluciju 1244 SB UN, kao i da čini teško krivično delo ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i priznanja okupacije dela naše državne teritorije?“, navodi se u saopštenju.

Obradović pita da li Vučić sa istom inicijativom putuje i u Pariz na razgovore s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a potom na konferenciju u Brisel i direktan sastanak sa novim premijerom Kosova, odnosno da li planira da sa Hotijem nastavi „tamo gde je stao“ sa Hašimom Tačijem?

„Zašto se ovih dana i nedelja toliko ubrzavaju ovi pregovori ako cilj nije upravo hitno priznanje lažne države Kosova kao nezavisne od strane Beograda, njen ulazak u UN i stvaranje Velike Albanije? Da li je moguće da je na čelu države Srbije predsednik koji je spreman da trguje s nacionalnim i državnim interesima i da je samo ostalo još da se vidi šta dobija zauzvrat za ovaj čin izdaje“, navodi se u saopštenju.

Obradović pita zašto Vučić ne informiše domaću javnost o onom što radi i planira.

„I zašto ne upozna građane Srbije s činjenicom da ne može biti podele i razgraničenja s nacionalnom manjinom koja živi u Srbiji na prostoru Kosova i da je preduslov za razgraničenje priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo?“, navodi Obradović u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare