Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić kažu da ne odustaju od štrajka glađu, ali da su svesni da neće biti reakcija institucija na njihove zahteve. Kažu i da se dobro osećaju, iako štrajkuju glađu 11, odnosno devet dana, i da nemaju nikakvih tegoba. Obradović kaže da odluku o prekidu štrajka mogu doneti u svakom trneutku, jer su uradili ono što je bilo do njih.

„Imali smo u više navrata zdravstvene kontrole, krvni pritisak, šećer su u normalnim parametrima, nemamo nikakvih tegova, jutros smo se pričestili. Za nas ovo može da bude samo dobro za zdravlje, telesno i duhovno“, rekao je za N1 lider Dveri Boško Obradović.

On naglašava da ne očekuje da će biti reakcija na njihove zahteve.

„Imajući u vidu o kakvoj se prirodi vlasti radi, slaba je vajda da se naš vapaj može čuti do Andrićevog venca, iako je nedaleko odavde. Mi smo uradili sve što je do nas. Poslali smo poruku da ustavna kriza može da se rešava samo dijalogom. Obratili smo se RTS-u, Upravnom i Ustavnom sudu s konkretnim dokazima da je nastavak izbornog procesa protivustavan, a obratili smo se i međunarodnoj javnosti, pismima na 300 adresa. Time smo zatvorili krug onoga što mi možemo da uradimo“, rekao je Obradović.

Odgovora, osim, kako je rekao, „sramnog“ iz RTS-a, nije bilo.

„Do nas nisu došli nikakvi odgovori iz vlasti, videli smo samo sraman odgovor RTS-a. Jedine reakcije su pozivi i poruke i lično obraćanje dobronamernih ljudi da treba prekinuti štrajk, nastaviti borbu drugim sredstvima…I mi razumemo ljude koji brinu, hvala svima, hvala i onima koji su sinoć održali ovde tribinu, zaista mnogo dirljivih trenutaka solidarsnosti i emocija koje smo doživeli će nam značiti“, dodao je.

Na pitanje šta planiraju u narednim danima, Obradović kaže da će se o tome razgovarati i da će zajedno donositi odluke.

„Čekamo dolazak kolega Dragana Vesovića i Marije Janjušević, pa ćemo razmotriti dalje korake…svi naredni koraci treba da budu osmišljenji i dostojanstveni“, kazao je.

O tome da li će prekinuti štrajk glađu, kaže: „Mi u svakom trenutku možemo doneti tu odluku. Jer smo mi uradili ono što je do nas, a ono što smo uradili je da smo razotkrili sistem u kome živimo, podigli smo pozornost međunarodne javnosti i otkrili nedemokratsko lice ove vlasti, koliko nema slobode medija, naročito na RTS-u“.

Ivan Kostić je rekao i da Dveri ostaju pri ideji o bojkotu izbora dok se nešto ne promeni.

„Pogotovo posle ovih 11 dana štrajka i neodgovaranja institucija, mi smo i dalje uvereni da trebamo ostati u bojkotu“, rekao je on.

Boško Obradović je nedavno na konferenciji za novinare istakao pet zahteva kako bi se, kaže, stvorila normalna i demokratska atmsfera: poštovanje Ustava i Rezolucije 1244, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštita eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vernika u Crnoj Gori, oslobođenje medija i odlaganje izbora i stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar