Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da je ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića "neprimereno" i "štetno", da ne poštuje propisane mere za vreme epidemije i pozvao nadležne da mu odrede meru samoizolacije jer je jedan njegov blizak član porodice oboleo od koronavirusa.

„Pozivam stručnjake iz Kriznog štaba da Aleksandru Vučiću nalože meru samoizolacije od najmanje 14 dana koja sleduje za sve gradjane Srbije koji su bili u istoj situaciji, a policiju da ga privedu ako se o ovaj nalog ogluši i prisilno ga sprovedu u karantin“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi za medije.

On je dodao da se i na predsednika države može primeniti član 248 Krivičnog zakonika koji predviđa tri godine zatvora za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

„Po ovom članu zakona su građani Srbije na skajp suđenjima već poslati na odsluženje zatvorske kazne. To što je predsednik države, Vučića ne izuzima od krivične odgovornosti za ono što radi suprotno zakonu“, rekao je Obradović.

On je dodao da ono što je posebno štetno za čitav sistem trenutne borbe za zdravlje stanovništva jeste Vučićev lični „neprimereni odnos“ prema potencijalnoj izloženosti zarazi.

Obradović je naveo da je Vučić više puta odbio da se testira na koronavirus i samoizoluje – kada se vratio iz Amerike, iz Mađarske, da je na početku odbijao da nosi zaštitene maske i rukavice.

Obradović je istakao da i kada je Vučićev blizak član porodice (stariji sin) zaražen on je ponovo odbio testiranje i samoizolaciju od najmanje 14 dana koja je propisana svakome u Srbiji čijem je članu porodice potvrđeno da je pozitivan.

„Upravo suprotno, Vučić je intenzivirao svoju predizbornu kampanju odlaskom u Niš gde je potencijalnoj zarazi izložio veći broj ljudi u njegovoj pratnji i među onima koji su morali da ga dočekaju na novom predizbornom skupu pred više desetina ljudi“, rekao je Obradović.