Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da osuđuje “agresivno i neodgovorno” ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je juče vređao novinare TV N1 i portala Južne vesti. NUNS je u saopštenju naveo da će, ukoliko se Šarčević hitno ne izvini, pozvati svoje članove i druge novinare i medijske radnika da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

Nezadovoljan pitanjima koja su mu uputili minista prosvete Mladen Šarčević je u Nišu vređao novinare i prekinuo konferenciju za medije. Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje o troje dekana fakulteta Univerziteta u Nišu, Šarčević je odgovorio: „Dobili bi odgovor da ste normalni, a niste“.

Ministar prosvete je novinarki portala Južne vesti rekao da je navalentna, a potom je gurnuo mikrofon reportera N1, rekavši mu da je siledžija.

“Šarčević je početkom decembra prošle godine vređao novinarku TV N1 na konferenciji za medije u Vladi Srbije povodom rezultata PISA testiranja, nakon čega ga je NUNS pozvao da se javno izvini i da u skladu sa funkcijom koju obavlja, sa uvažavanjem i pristojno odgovora na pitanja koja novinari postavljaju u javnom interesu. Izgleda da ministar prosvete ne shvata da je njegovo ponašanje nedozvoljeno”, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruđenja novinara Srbije.

NUNS je saopštio da će pozvati svoje članove i druge novinare i medijske radnike da ubuduće bojkotuju javne nastupe ministra, ukoliko se hitno ne izvini novinarima koje je uvredio i pokušao da ponizi.

Incident u kome je ministar prosvete vređao novinare dogodio se uoči predstavljanja okvira za izradu “Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine” za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u zgradi Univerziteta u Nišu.