Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Reagujući na izjave premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića ugledni Novopazarci ističu da su poseta državnog vrha u utorak, ali i poruke koje su čuli nakon toga skandalozni pokušaj prikrivanja problema sa kojim se Novi Pazar suočio u korona krizi, kao i da ne oslikavaju pravu sliku stanja u ovom gradu. Za optužbe da su nezadovoljni građani "narkodileri" koji pokušavaju da "destabilizuju državu" kažu da je čista politizacija, kojoj nije mesto u tragediji koja je zadesila Sandžak.

Fatmir Mavrić, osnivač organizacije Centar za akademski progres, bio je jedan od učesnika protesta protiv Brnabič ističe u razgovoru za Nova.rs da je poseta premijerke „svojevrsni skandal i potvrda onoga u šta Novopazarci već dugo sumnjaju, a to je nebriga državnog vrha o njihovom stanju i njhovom zdravlju.

„Premijerka je okupljenim građanima izjavila da su svi oni politički aktivisti. Ja sam bio jedan od onih koji su prisustvovali skupu i nisam politički aktivista. Ja sada pitam da li je premijerka imala želju da diskredituje okupljena. Ona i ministar Lončar su u više navrata optužili medije kako plasiraju lažne vesti o stanju u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. A zapravo su njih dvoje su obmanuli javnost Republike Srbije svojim nastupom, skandaloznim pristupom i neljudskim odnosom prema žrtvama kovida-19“, kaže Mavrić.

On dodaje da kako smo mogli da čujemo po po kazivanju malobrojnih lekara koji su se odvažili da svoje mišljenje iznesu, veliki broj ljudi je izgubio bitku za život upravo zbog nedostatka svega onoga za šta je premijerka rekla da ga ima u izobilju.

„Bezobzirnost državnog vrha prema građanima Novog Pazira nije prestala ni posle posete u obraćanju predsednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da je bolnica u Novom Pazaru najbolje opremljena. Postavljam pitanje: Ako je najbolje opremljena da li su dve mlade dame – koje su za 24 data uspele da učine za svoj grad više nego svi političari za 30 godina – da li su one imale potrebu da pomažu svom gradu? Ako je ovo najopremljenija bolnica, da li je Novak Đoković morao da donira nekoliko miliona dinara“.

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava ističe da Ana Brnabić ima najmanje prava da optužuje bilo koga za politizaciju tragedije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Oni jesu bili članovi stranke, ali to je stav građana Novog Pazara. Za stanje u našem gradu direktno su odgovorni Ana Brnabić i ova vlast, i ne znam odakle im obraza da oni pričaju o politizaciji“, kaže Ćorović.

Ona je apelovala na vlast da prestane sa politizacijom krize.

„Radi se o ljudskim životiima, nečijim roditeljima, braći, sestrama. Mi smo krpene lutke ovog režima“, ističe ona.

Ćorović je uputila apel i zdravstvenim radnicima napominjući da dozvoljavaju da ih potcenjuje „jedan psihopata“.

„Zdravstveni radnici moraju da kažu javnosti da su na ivici, da padaju i da se sami razboljevaju. Svi smo uplašeni, ali oni moraju da izađu u medije. Ovo je pitanje života i smrti“, kaže Ćorović.

Fahrudin Kladničanin iz novopazarske Akademske inicijative FORUM10 ističe da su poseta Brnabić i Lončara bili pokušaj da se opravda rukovodstvo Opšte bolnice u Novom Pazaru koje je zakazalo u udaru epidemije koronavirusa.

„Ana Brnabić se nije udostojila ni da izjavi saučešče porodicama koje su izgubile svoje najbliže“, kaže Kladnčanin komentarišući govor premijerke Novom Pazaru.

Govoreći o protestu tokom posete on ističe da je stava da su se nezadovoljni građani samoorganizovali.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Naravno da ne možemo da isključimo politizaciju, ona uvek postoji, niti mogući pokušaj Sulejmana Ugljanina s jedne, i Muamera Zukorlića s druge strane da politizuju situaciju. Međutim bilo je tu (na protestu) članova i jedne i druge i treće stranke, ali to su takođe građani koji su izgubili svoje najmilije i koji su došli da demonstriraju svoje nezadovoljstvo načinom na koji je rukovodstvo bolnice reagovalo na epidemiju. Poseta Brnabić i Lončara bila je pokušaj da se opravda rad rukovodstva bolnice, da se prikaže da sve fuknkioniše po nemačkom sistemu“, zaključuje Kladničanin.

Zašto predsednik i premijerka zatvaraju oči pred istinom

Novopazarc i pevač Haris Skarep kaže za Nova.rs da misli da predsednik i premijerka Srbije nisu upoznati sa problemima zdravstvenog sistema u Novom Pazaru. „Ne znam iz kog razloga su zatvorili oči pred istinom i situacijom u našem gradu. Narod svakodnevno umire i niko ne izveštava o tome. Ovo je mali grad, svi se poznajemo“, kaže Skarep i dodaje da je skup održan ispred bolnice bio spontano organizovan. „Bio je to nezadovoljan narod, čiji se glas čuo daleko. Mi nismo Srbi i Muslimani, danas smo svi jedno – Novopazarci“. M. Dejanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare