Foto: TANJUG / BUDUCNOSTSRBIJEAV

Hidajet Hido Biščević novi je ambasadora Hrvatske u Srbiji, kojeg Plenković smatra jednim o najboljih hrvatskih i evropskih diplomata. Ostaće upamćeno kada je na pitanje prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana: "Hido, jeste li vi Hrvat ili Musliman", odgovorio: "Predsedniče, ja sam Musliman s velikim H".

Poznata je i njegova tvrdnja da ga je Franjo Tuđman tri meseca pred smrt pitao: „Hido, kome da ostavim Hrvatsku?“

Bio je najbliži Tuđmanov saradnik. Devedesetih je izabran za glavnog urednika Vjesnika i sa te pozicije pisao je tekstove o Tuđmanu, među kojima i onaj o susretu prvog hrvatskog predsednika sa Miloševićem u tikveškom dvorcu, u osvit rata, 15. aprila 1991. Sa mesta glavnog urednika Vjesnika, otišao je u Ministarstvo spoljnih poslova, odakle ga je ubrzo Tuđman poslao za ambasadora u Tursku.

Po povratku iz Ankare, imenovan je za ambasadora u Rusiji u vreme Jeljcina, a upravo je on organizovao prvi susret tadašnjeg ruskog predsednika i Tuđmana.

Bio je i blizak sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, i jedan od retkih koji je pohvalno govorio o njemu.

Biščević je diplomirao politikologiju u Zagrebu, bio je glavni i odgovorni urednik zagrebačkog Vjesnika, a potom i ambasador u Turskoj od 1993. do 1995. i Rusiji od 1997. do 2002. Rođen je u Sarajevu 1951. godine.

Kako je pisao RTS tokom svoje dugogodišnje novinarske karijere, Biščević je imao priliku da razgovara sa gotovo svim najvažnijim akterima prošlog veka, boravio je na ratištima Bliskog istoka, ušao je u američku ambasadu u Teheranu u vreme talačke krize dok su je držali radikalni islamistički studenti, izveštavao je sa Samita nesvrstanih zemalja u Havani i Harareu, intervjuisao je trojicu od četiri osnivača PLO-a, a prisustvovao je i tajnom sastanku njihove revolucionarne komande.

Zbog svoje prilagodljivosti svim prilikama, hrvatski mediji su ga nazivali konvertitom koji se iz komuniste pretvorio u „modernog nacionalistu“, iz novinara u diplomatu, iz Muslimana u Hrvata, iz siromaška „velegradskog podzemlja“ u gospodina s kućom u severnom delu Zagreba.

Novoimenovani ambasadori Slovačke i Irana 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Slovačke Republike Fedora Rosoha i ambasadora Islamske Republike Iran Rašida Hasana Pura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare