FOTO TANJUG - ZORAN ZESTIC - bk

Nova stranka i Ujedinjena demokratska Srbija(UDS) zatražili su danas od Vlade Srbije da objavi precizne podatke o donacijama koje je Srbija dobila od velikih zemalja u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa. Oni smatraju da će se jedino na taj način sprečiti favorizovanje i politička zloupotreba pomoći pojedinih država.

Nova stranka zatražila je danas da se objave tačni i precizni podaci o svim donacijama velikih zemalja Srbiji u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, kako „ne bi bili zloupotrebljeni za prikriveno prekrajanje spoljno-političkog kursa države“.

Nova je u saopštenju ocenila da „mnogi iz aktuelne vlasti i prorežimskih medija koriste situaciju da dovedu u pitanje put Srbije ka EU“ iako je kako se navodi, od početka pregovora o pristupanju 2014. godine, Unija donirala Srbiji „skoro dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji“.

„Samo za zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra, što je svakako stabilan osnov za modernizaciju i borbu protiv svakog bezbednosno-zdravstvenog izazova, pa tako i ove pošasti“, naveli su iz Nove stranke.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ponovo su pozvali Vladu Srbije da formira komisiju koja će nadgledati njen rad u vanrednom stanju, kako bi se „između ostalog, izbegle i ovakve grube zloupotrebe situacije zarad jeftinih političkih trikova i sitnih predizbornih poena“.

UDS: Favorizovanje pojedinih država stvara antievropska osećanja

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) zatražila je danas od Vlade Srbije da objavi spisak i vrednost donacija dobijenih kao podršku borbi protiv pandemije korona virusa, i ocenio da je nedopustivo da se favorizuju pojedine države koje su pomogle, jer se tako stvaraju antievropska osećanja.

Predstavnik UDS Marko Đurišić je u pisanoj izjavi naveo da ta organzacija želi da izrazi veliku zahvalnost svima koji su u teškom trenutku pomogli borbu za zdravlje ljudi i ocenio da je transparentnost u ovakvim trenucima potrebnije nego ikada.

„Građani imaju pravo da znaju tačno ko nam je i koliko donirao u novcu, opremi, lekovima, ali i koliko je novca poreskih obveznika utrošeno za nabavku. Кoliko je pomogla Evropska unija, pojedinačno evropske zemlje, koliko Кina, Rusija, svi drugi donatori“, rekao je Đurišić.

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Đurišić je rekao da bi objavljivanje tačnih podataka o donatorima svima pomoglo jer otvorenost stvara poverenje i dodao da je nedopustivo favorizovati bilo koga ko je pomogao u borbi protiv koronavirusa.

„Nije dobro da se stvara slika kako su jedne donacije i pomoć, poput kineskih ili ruskih, spektakularne i spašavaju živote, dok se znatne novčane i druge donacije ili pomoć pojedinih zemalja i EU usputno pominju. Važno je da preživimo, ali je važno i da vodimo računa o interesima Srbije posle krize“, dodaje Đurišić.

On je rekao da je javno mnjenje vrlo osetljivo u ovim teškim momentima i da bi bilo štetno da se u njemu stvaraju bilo kakva antievropska osećanja, a takođe je odbacio tvrdnje da ne postoji evropska solidarnost.

„Naprotiv, novac koji nam je EU donirala i koji planira da nam obezbedi za prevazilaženje ekonomskih efekata pandemije, jeste nešto bez čega ova zemlja ne bi imala šanse da se izbori sa tim izazovima“, dodao je Đurišić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram