Foto: Promo

Nova stranka saopštila je da smatra da su ovi izbori verovatno najgori za proteklih 30 godina višestranačja u Srbiji i naveli da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, na isti način na koji je sproveden ceo postupak izbora - suprotno zakonom propisanih pravila.

Iz te stranke su pozvali sve domaće i strane posmatrače, da stanu u odbranu demokratije i da u svojim izveštajima ukažu na neverovatno urušavanje svih demokratskih pravila zbog kojih su ovi izbori „sve samo ne demokratski“.

„Na ovaj način poljuljano je do krajnjih granica poverenje građana u izborni proces, čime je nanesena ogromna šteta ionako duboko podeljenom društvu na ivici konflikta“, saopštili su iz te stranke.

Kako su istakli, vođenje otvorene funkcionerske kampanje, neravnopravna zastupljenost u medijima, plaćanje glasova, glasanje pod prinudom zbog pretnje gubitka posla, vođenje duplih biračkih spiskova su samo neki od razloga zbog čega se izbori ne mogu smatrati demokratskim.

„Pored svega toga na biračkim mestima nije se utvrđivao identitet birača skidanjem maske, a registrovano je i sugerisanje biračima za koga da se glasa, čime je SNS režim do kraja ogoleo svoju lažnu ‘veliku pobedu'“, navodi se u saopštenju.

Izbori, dodaje se, koji su sprovedeni na Kosovu nisu imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, pa je izostala kontrola izbornog procesa. Rezultati su zatim utvrđeni van biračkih mesta u Raški i Vranju, što ih čini neregularnim.

„Svedoci smo da su se u javnosti pojavili ispravljani zapisnici i da, iako su podneti prigovori, nije utvrđeno šta je tačno bilo u džakovima od izbornog materijala“, navodi se u saopštenju Nove stranke i dodaje da su nakon presuda Upravnog suda prigovori odbijeni, opet bez uvida u birački materijal.

„Sve ovo sugeriše na apsolutnu krađu glasova od strane režima“, ističe se u saopštenju.

Napominje se da nisu utvrđeni rezultati u propisanom roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta, a rezultati ponovljenog glasanja uopšte nisu utvrđeni.

„Održavanjem ‘elektronskih’ sednica na način predviđen spornim Poslovnikom, onemogućeno je praćenje sednica od strane akreditovanih posmatrača i predstavnika medija“, saopšteno je iz Nove stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare