Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel je upozorio da se u regionu odvija “borba narativa”. Prema njegovom mišljenju, pomoć koja se pruža zemljama Zapadnog Balkana, ne uzima se u obzir.

“Ako pogledate šta se dešava na ulicama Beograda, videćete lepe bilborde sa slikama sa predsednikom Sijem iz Kine, u kojima se kaže: ‘Hvala brate Si, pomogao si nam’”, podvukao je Borel i dodao: “To je čudno jer nisam video nijedan bilbord na kome se zahvaljuje nama (EU), za silnu pomoć koju pružamo Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana”.

Ove navode je evropski šef diplomatije izneo govoreći pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta (EP) oko posledica pandemije u regionu, piše Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da je neophodno ojačati evropske kapacitete i da se građanima objasni stabilizirajuća ulogu Evropske unije na Balkanu, kao i volju da se sarađuje kako bi se prevazišla najteža pitanja.

“Ponekad, pomoć koju pružamo i napori koje preduzimamo nisu uzeti u ozbir, a činjenica da je Kina pomogla izgleda mnogo veća od onoga sto je EU uradila pre i tokom krize”, podvukao je.

Visoki predstavnik EU koji se predstavnicima Evropskog parlamenta obratio video-konferencijom potvrdio je da su zemlje Zapadnog Balkana uključene u inicijative EU, “gde god je to moguće”, kao što je slučaj sa zajedničkim nabavkama medicinske opreme.

On je ponovio da je Evropska komisija pre par sedmica preusmerila finansijski paket, od 410 miliona evra za zemlje regiona, kako bi se pomoglo za hitnu pomoć i za kasniji socio-ekonomski oporavak.

Borel je trenutno stanje kvalifikovao kao “globalnu krizu, neviđenih razmera”, te je istakao da je ova kriza već produbila neke postojeće sukobe, ali i da će kasnije, uticati i na geopolitičke odnose.